12 oktober 2016

BA Paris - Achter gesloten deuren**

Als je de uitgever en 700.000 Britten mag geloven, is BA Paris, een Frans-Ierse Britse die nog in Nederland heeft gewoond, dé nieuwe thrillerrevelatie. Dat heeft ze te danken aan Achter gesloten deuren, dat rond deze tijd verschijnt bij Ambo | Anthos. En toegegeven, het boek heeft - zeker naar het einde toe - iets hypnotiserends dat je steeds verleidt tot nog een hoofdstukje meer.

Hoofdpersonages zijn Grace en Jack, schijnbaar het perfecte koppel. Jack is een advocaat die mishandelde vrouwen verdedigt, Grace blijft thuis en bereidt de dinertjes voor bevriende koppels voor. Maar al vanaf de eerste bladzijde blijkt dat het plaatje niet klopt. Grace moet wel erg op haar tellen passen. Bij alles wat ze doet, vraagt ze zich af: wat zou Jack willen dat ik doe. De draagwijdte van de situatie waarin Grace zich bevindt wordt gaandeweg duidelijk: ze wordt geterroriseerd door Jack, opgesloten en mishandeld. En dat alleen omdat hij duistere plannen heeft met Graces zus Millie.

Paris wisselt knap heden en verleden met elkaar af. Zo kom je steeds dichter bij het antwoord op dé vraag: kan Grace ontsnappen aan haar tirannieke echtgenoot? En vooral: hoe speelt ze dat klaar? De spanning wordt mooi opgebouwd, al had dat ook wat sneller gekund. Maar het belangrijkste minpunt is het gebrek aan diepgang, iets wat je toch zou verwachten in een psychologische thriller. Het zou nogal naïef zijn te denken dat sadisten als Jack niet bestaan. Maar wat maakt Jack tot een vrouwenverslindende gek? En waarom heeft hij het zo gemunt op Millie, terwijl hij duidelijk kan doen wat hij wil met Grace zelf? Op die vragen krijg je teleurstellend weinig antwoorden.

Achter gesloten deuren van BA Paris - originele titel Behind Closed Doors - verscheen bij Ambo | Anthos in 2016, vertaald uit het Engels door Ireen Niessen.
355 blz, isbn 9789026336898

Geen opmerkingen: