24 juli 2017

Neil MacGregor - Duitsland*****

Van alle boeken over de Duitse geschiedenis heeft Neil MacGregor, directeur van het British Museum, het meest toegankelijke geschreven, en wellicht zelfs het beste. Ik blijf hulde brengen aan Simon Winder, maar een chronologische geschiedenis als in zijn Germania blijft noodgedwongen een afwisseling van boeiende en ronduit saaie episodes - de toenmalige Duitsers zullen overigens wel een voorkeur hebben gehad voor de saaie, rijke en vredevolle periodes.

MacGregor concentreert zich in Duitsland, biografie van een natie op een aantal verrassende invalshoeken, gaande van bier en worst over munten tot exemplarische kunstwerken. Elk van die onderwerpen zegt iets over het Duitsland zoals we dat nu kennen, en over de vele vormen die het land door de geschiedenis heen heeft aangenomen. "Duitsland? Waar ligt dat? Ik weet niet waar ik dat land kan vinden", schreven Goethe en Schiller al in 1796.

De vele illustraties zijn een meerwaarde. De geschiedenis van de Hanzesteden wordt verteld aan de hand van één enkel schilderij van Hans Holbein de Jongere. Een beeld zegt soms meer dan je denkt.

Je denkt misschien dat je wel wat weet over de Europese geschiedenis, waar Duitsland zo een groot deel van uitmaakt, maar dat is buiten MacGregor gerekend. Blijvende verbazing is je deel in een wijd scala van kunst - zij het nu verheven of volkse kunst.

Duitsland van Neil MacGregor - originele titel Germany: Memories of a Nation - verscheen bij Hollands Diep in 2015, vertaald uit het Engels door Pon Ruiter.
597 blz, isbn 9789048827657

Geen opmerkingen: