30 maart 2007

Michele Giuttari - ScarabeoWie? De Italiaan Michele Giuttari stond aan het hoofd van een Florentijns rechercheteam, o.a. tijdens het onderzoek naar het monster van Florence, en begon daar dan maar zelf over te schrijven.

Wat? Heeft een seriemoordenaar het voorzien op homo's?

Genre: thriller

Sterren: **


Denk eraan dat je sterfelijk bent. Of: dat je moet sterven. Een fraaie gedachte, zei Ferrara bij zichzelf. Het was een zinloze mededeling: de dood is de enige factor in ons leven, daar hoeft niemand ons aan te herinneren. Als iemand dat dan toch doelbewust doet, anoniem, ter attentie van het hoofd van het rechercheteam van Florence, dan kan dat niet meer als een grap worden afgedaan.


Recensie: 1 oktober 1999. In een dorp in de omgeving van Florence wordt een lijk aangetroffen in een winkel van religieuze artikelen: dat van de homoseksuele verkoper Stefano Micali. Dezelfde dag krijgt commissaris Ferrara een vreemde dreigbrief. Memento mori, staat er te lezen, wat zoveel wil zeggen als: denk eraan dat je moet sterven. Ferrara vermoedt dat dit iets te maken heeft met zijn onderzoek naar een beruchte seriemoordenaar, het Monster van Florence. Hij wordt echter gedwongen zijn mening te herzien wanneer nog verschillende moorden worden gepleegd, telkens gevolgd door een dreigbrief. Blijkbaar gaat de moordenaar van Micali gewoon verder met moorden...

Scarabeo is een debuut, en daarmee is zowat alles gezegd. Er is duidelijk nog werk aan de winkel. Een soepele dialoog neerpennen schijnt erg moeilijk te zijn, en dat blijkt hier nog maar eens. Al moeten we opmerken dat de vertaling er ook iets mee te maken kan hebben. Ook aan de personages kan nog gesleuteld worden. Dat geldt zowel voor Ferrara, die maar niet tot leven komt, als voor de andere hoofdrolspelers. Wat Ferrara betreft komt het misschien nog goed, in Italië is intussen al een tweede deel in de reeks verschenen. Voor de andere personages is de kans verkeken. Ferrara maakt van homoseksualiteit een hoofdthema, en toch komt hij nauwelijks verder dan clichés. Ofwel hebben de mannen zich nog niet geout, ofwel zoeken ze hun genot 's avonds in de openbare parken. Het enige lichtpunt is de aan haar geaardheid twijfelende Valentina.

Toch is het oordeel niet onverdeeld negatief. De verhaallijnen komen netjes samen, en Firenze is op zich al een sterk punt. Giuttari verdient na Scarabeo nog een tweede kans, maar het zal dan toch beter moeten zijn dan dit debuut.

Links: recensie op nu.nl
Tip: bezoek Italibro - de site over Italiaanse schrijvers

Scarabeo van Michele Giuttari werd uitgegeven door De Boekerij in 2007, vertaald uit het Italiaans door Saskia Peterzon-Kotte. ISBN 9789022546338.

Geen opmerkingen: