22 augustus 2011

Jo Nesbø - De vleermuisman


'Police officer, are you?'
De pascontroleur keek op van het speciale visum en staarde hem onderzoekend aan, maar de samengeknepen lippen waren weg.
'Ik hoop niet dat er een paar Noorse blondines zijn vermoord?'
Ze lachte schaterend terwijl ze vrolijk dansend met de stempel over het speciale visum ging.
'Well, just one,' antwoordde Harry Hole.

***

Intussen zijn we al in blijde verwachting van Harry Hole nummer 9, maar dit is waar het allemaal mee begon voor ex-profvoetballer, zanger en bestsellerauteur Jo Nesbø. Na een eerste druk in 2000 brengt uitgeverij Cargo deel 1 in een nieuw jasje op de markt. Het verhaal speelt zich volledig af in Australië, land van inwijkelingen. In Sydney, de multiculturele stad bij uitstek en naast San Francisco de homo-hoofdstad van de wereld, is een Noorse blondine vermoord. Harry Hole wordt eropuit gestuurd om te helpen bij het onderzoek. Hij vormt een team met Andrew Kensington, een van de weinige aboriginals bij de politie.

Harry Hole is al herkenbaar als de man die we in de volgende boeken hebben leren kennen. Nogal zelfdestructief om te beginnen: de drank brengt hem meerdere keren op de rand van de afgrond. Maar ook een menselijke politieman, die fouten maakt, en zich meermaals op het verkeerde been laat zetten. Dat zal de lezer verder niet zo erg vinden, want de plotwendingen worden er alleen maar adembenemender door. Hoewel die in De vleermuisman nog net iets minder beangstigend zijn.

De vleermuisman van Jo Nesbø - oorspronkelijke titel Flaggermusmannen - verscheen bij Cargo in 2011, vertaald uit het Noors door Annelies de Vroom.
378 blz, isbn 9789023464204

Geen opmerkingen: