15 augustus 2013

Simon Garfield - Precies mijn typeDaarmee is Calibri het meestgebruikte font in de westerse wereld geworden. Maar is het daarom ook het beste font? Of het verleidelijkste, het verrassendste en het mooiste? Natuurlijk niet. Dat font moet nog ontworpen worden.

***

Van die dingen die er zijn, zonder dat je je er vragen bij stelt: lettertypes. Je hebt er zodanig veel van dat je niet weet welke je moet kiezen, hoewel sommige echt wel spuuglelijk en/of ongeschikt zijn (Comic Sans!). Tot nu toe had ik er niet eens bij stilgestaan dat die dingen meestal veel ouder zijn dan eender welke tekstverwerker of zelfs typmachine (achteraf bezien is het logisch: zelfs Gutenberg moest zijn letters vorm geven). Eigenaardig genoeg bestaat zelfs een modern aandoend font als Helvetica, een van de meest gebruikte lettertypes ter wereld, al sinds 1957. Simon Garfield vertelt in Precies mijn type over de geschiedenis van de fonts, de bedenkers, de encyclopedie├źn. Straf dat een boek over letters nog kan boeien ook.

Precies mijn type van Simon Garfield - oorspronkelijke titel Just My Type - verscheen bij Podium in 2012, vertaald uit het Engels door Ernst de Boer en Ankie Klootwijk.
368 blz, isbn 9789057595189

Geen opmerkingen: