2 september 2014

Valerio Varesi - SchaduwrivierEen lichte regen viel langzaam uit de hemel. De lantaarn van het clubhuis waar de schippers uit de streek bijeenkwamen, was nauwelijks te zien tussen de druppels die op de grote dijk van de rivier omhoogketsten: de lamp was niet meer dan een klein lichtbaken voor de baggerschepen die in het donker op hun geheugen varen.

**

Tijdens een overstroming verlaat een vrachtschip onder eigenaardige omstandigheden haar ligplaats langs de Po. Dezelfde dag wordt de broer van de schipper dood aangetroffen. De commissaris die de zaken krijgt toegewezen heet Soneri, en behalve zijn wat gĂȘnante gewoonte seks te hebben op de plaats van de feiten, valt er het hele boek lang niet veel opwindends te beleven. Het water van de Po stijgt langzaam tot een recordpeil om nadien even langzaam weer te zakken. Ondertussen blijkt het fascistische verleden van de schipper en zijn broer iets met de zaak te maken te hebben. En de rivier, die stroomde verder.

Schaduwrivier van Valerio Varesi - oorspronkelijke titel Il fiume delle nebbie - verscheen bij Karakter Uitgevers in 2012, vertaald uit het Italiaans door Aniek Njiokiktjien.
268 blz, isbn 9789045200651

Geen opmerkingen: