15 juli 2015

Bas Mesters - Italiaanse streken***

Al velen voelden zich geroepen om een boek vol te schrijven over de Italianen en hun eigenaardigheden. De Italianen zelf, om te beginnen, zoals Beppe Severgnini, of inwijkelingen, zoals de Brit Tim Parks. En ook Bas Mesters, jarenlang correspondent in Italië voor NRC Handelsblad en NOS, waagt er zich nu aan. Een dag wandelen in Rome brengt hem van uur tot uur naar nieuwe plaatsen en nieuwe verhalen. Echt verrassend zijn die niet altijd. Je kan nu eenmaal geen boek schrijven over het hedendaagse Italië zonder het te hebben over de babes op tv, de maffia en de macht van de Kerk. Maar er is ook veel actuele politiek: over de val van Berlusconi, de opkomst van de Vijfsterrenbeweging van Beppe Grillo en de uitdagingen waar premier Renzi voor staat. Zijn oproep tot verandering doet het wel bij de Italianen, ook al schuwt hij tegelijk de achterkamertjespolitiek niet.

Matteo Renzi blijkt uiteindelijk minder van de publieke dialoog dan Grillo. Hij vertrouwt meer op de ouderwetse achterkamertjes en op Twitter en televisie, (...) als druïde die zijn toverdrank vol oplossingen over de discipelen sprenkelt. Precies zoals Sua Emittenza - Zijne Zender(heilig)heid - Silvio Berlusconi altijd deed, al was zijn toverdrankje wel sterk aangelengd met loze beloften.

Kan Renzi de vastgeroeste staat in beweging brengen? Of is dat helemaal niet de bedoeling? Alles moet veranderen opdat alles bij het oude blijft: Lampedusa schreef het al in De tijgerkat. Boeiende inzichten van Bas Mesters.

Italiaanse streken van Bas Mesters verscheen bij Prometheus - Bert Bakker in 2015.
270 blz, isbn 9789035140028

1 opmerking:

Stef en Nico - I Due Padroni zei

Hallo Jeroen

Misschien heb je ook interesse in mijn verhalen over het dagelijkse leven van een Nederlander in Italie? Dat geeft weer een andere kijk.
Mijn boeken zijn verschenen onder de titels Italiaanse Toestanden en Meer Italiaanse Toestanden.
Zie http://italiaanse-toestanden.duepadroni.it voor leesfragmenten en info.