1 mei 2016

Karin Fossum - Veenbrand***

Lang geleden dat we nog iets hoorden van Karin Fossum, maar met Veenbrand is ze helemaal terug. Uitgeverij Marmer stak voor de gelegenheid ook enkele oude boeken in een nieuw jasje. Boeken uit de tijd dat Scandinavische misdaadromans nog zeldzaam waren. Fossum was niet toevallig naast Wallander een van de voorlopers uit het hoge noorden: haar De duivel draagt het licht prijkt na bijna vijftien jaar nog altijd in mijn top tien van beste thrillers.

Voor de elfde keer is inspecteur Konrad Sejer de hoofdrolspeler, al moet je 'hoofdrol' met een korreltje zout nemen: Sejer zweeft als vanouds rond de feiten heen, wachtend tot zijn onderzoek voldoende rimpelingen veroorzaakt om duidelijkheid te scheppen. De focus ligt veeleer op een wereldvreemde jongeman die zijn dagen vult met internetten en kruiswoordraadsels oplossen, en op het kleine jongetje en zijn moeder die brutaal vermoord worden.

'De een moet de ander hebben zien sterven', zei Sejer tegen zijn jongere collega. Hij wist niet wat erger was, of het kind de moeder had zien sterven, of dat de moeder getuige was geweest van de dood van haar kind. Het aller-, allerergste was deze twee overkomen. Een monster was langsgekomen om deze twee aan zijn mes te rijgen.

Het is Fossum niet zozeer om de spanning te doen. Eerder gebruikt ze de misdaden als excuus om de leefwereld van de gewone man te beschrijven. Mensen die moeten zwoegen om rond te komen, vrouwen die hun kinderen dicht bij zich houden omdat ze denken dat zij hun enig steun zijn. Fossum schetst een microkosmos van de meest kwetsbare kant van de maatschappij, met als bonus een prettig weerzien met Konrad Sejer.

Veenbrand van Karin Fossum - originele titel Helvetesilden - verscheen bij Uitgeverij Marmer in 2016, vertaald uit het Noors door Lucy Pijttersen.
279 blz, isbn 9789460682858

Geen opmerkingen: