31 maart 2007

Juan Gómez-Jurado - Spion van God
Wie? Juan Gómez-Jurado, 28 jaar, getrouwd. Voormalig journalist. Marketingdirecteur van Blusens Technology.

Wat? Kardinalen worden vermoord in het Vaticaan.

Genre: thriller

Sterren: ***


Het kostte Selznick bijna drie kwartier om dood te gaan en hij deed het in gedwongen stilte, zonder de cipiers te alarmeren die op nog geen dertig meter afstand de wacht hielden. Karoski keerde alleen terug naar zijn cel en sloot de deur. Daar trof de directeur van het instituut hem de volgende ochtend aan, kaarsrecht op een stoel en overdekt met geronnen bloed. Dat macabere beeld was niet wat de oude priester het diepst schokte.
Waar hij volkomen ontdaan van was, was de kille nonchalance waarmee Karoski hem om een handdoek en een waskom vroeg, want 'hij had zich vies gemaakt'.


Recensie: De Italiaanse Paola Dicanti is een van de eerste profilers van Europa, opgeleid door de FBI. Veel werk heeft ze nog niet gehad, maar daar komt verandering in wanneer een seriemoordenaar het voorzien heeft op een aantal kardinalen. Die zijn allemaal samen in conclaaf om een nieuwe paus te verkiezen na het overlijden van Johannes Paulus II. De politiediensten van het Vaticaan zijn niet erg happig mee te werken aan het onderzoek. Paniek moet vermeden worden. Gelukkig krijgt Dicanti wel de steun van een Amerikaanse priester en ex-CIA-agent, Anthony Fowler.

Wanneer al snel duidelijk wordt wie de seriemoordenaar is, spitst de zoektocht zich toe op de plaats waar die zich bevindt. Het onderzoek wordt een kat-en-muisspel waardoor Gómez-Jurado handig de vaart in zijn boek weet te houden. De setting is ook al bijzonder. Een overbevolkt Rome met duizenden pelgrims, tientallen staatshoofden en dito kardinalen (waaronder de Belgische Petfried Hanneels!): je maakt het niet alle dagen (jaren) mee. Het is een stukje recente geschiedenis dat nog vers in het geheugen ligt. Voeg daarbij nog een verrassend einde, en Gómez-Jurado's missie is geslaagd. Verwacht geen diepzinnige overpeinzingen: Gómez-Jurado wil zijn lezers in de eerste plaats amuseren en verstrooiing bieden. Daar is hij perfect in geslaagd.

Links: officiële website (Engels/Spaans/Italiaans) - bespreking op nu.nl - Ine Jacet

Spion van God van Juan Gómez-Jurado werd uitgegeven bij AW Bruna in 2007, vertaald door Elvira Veenings. ISBN 9789022992463.

Geen opmerkingen: