31 maart 2007

Vince Flynn - Dodelijk doelwit
Wie? Vince Flynn, Amerikaans bestsellerauteur van actiethriller. Hij schreef o.a. mee aan de serie '24'.

Wat? CIA-beroepsmoordenaar wordt zelf een doelwit en neemt wraak.

Genre: actiethriller

Sterren: **


Rapp versnelde zijn beweging en drukte Khalils hoofd zo ver mogelijk naar achteren. De man strompelde achterwaarts, hij kon met geen mogelijkheid meer overeind blijven. Rapp maakte gebruik van het gewicht van de man. Ten slotte ramde hij het hoofd van zijn tegenstander tegen het harde, meedogenloze trottoir. Kort na de klap verslapte zijn lichaam. Hoogstwaarschijnlijk was de laatste klap de man fataal geworden, maar Rapp was niet van plan iets aan het toeval over te laten.


Recensie: Mitch Rapp heeft al heel wat heldendaden op zijn naam staan. Hij heeft eigenhandig de president van de dood gered én een nucleaire aanval voorkomen. Dat is dan ook zijn job als CIA-agent. Rapp ziet het als zijn taak de wereld te zuiveren van terroristen, zelfs als zijn bazen daar niet expliciet de opdracht voor geven. Het hoeft niet te verbazen dat Rapp zich daarmee vijanden maakt. Af en toe is er eentje die Rapps eigen filosofie overneemt. Een Saoedische prins zet een prijs op Rapps hoofd. De Duitser Abel krijgt de opdracht Rapp naar de andere wereld te helpen, een taak waarvoor hij de hulp inroept van de crème de la crème onder de huurmoordenaars.

Actiethrillers zijn per definitie geen boeken voor doetjes. Een probleem is er om opgelost te worden, en dat gebeurt al snel met de taal die iedereen verstaat: die van het geweld. Geen problemen mee. Althans op papier. En toch laat deze Dodelijk doelwit een wrange smaak na. Over leven en dood wordt beslist met niet meer dan een hoofdknik. Een onschuldig slachtoffer is jammer, maar ach, die vrouw wist vast wel met wie ze getrouwd was. Dat een huurmoordenaar zich daaraan schuldig maakt, het is ergens logisch. Maar we hebben hier te maken met het hoofd van de CIA, degenen die de democratie moeten beschermen. Zelfs als het op de puurste door emotie gedreven daad aankomt, wraak, denkt niemand er ook maar even over na om Rapp op andere gedachten te brengen. Je gaat hem toch niet kunnen tegenhouden, is de redenering, dus krijgt Rapp carte blanche om iedereen neer te knallen die hem in de weg staat. Het komt niet eens in het hoofd van de machtigste man ter wereld op één man te vragen af te zien van een onzinnige wraakactie. Dodelijk doelwit is een compromisloze thriller, zonder compassie, zonder pro's en contra's. Flynn herleidt de wereld tot een zwart-witverhaal. De werkelijkheid is anders.

Links: Flynns site - Wikipedia (Engels)

Dodelijk doelwit van Vince Flynn werd uitgegeven bij Van Holkema & Warendorf in 2007, uit het Engels vertaald door Peter van Dijk. ISBN 9789026985706.

Geen opmerkingen: