26 april 2007

Camilla Läckberg - Predikant
Wie? Camilla Läckberg is 33, woont in Stockholm met man en twee kinderen, en schrijft misdaadboeken.

Wat? Een vermoorde vrouw bovenop twee skeletten.

Genre: thriller

Sterren: ***


Maar het rare was dat de mevrouw niet bewoog. Ze had ook geen kleren aan en heel even geneerde hij zich omdat hij naar een naakte vrouw stond te kijken. Het rode dat hij had gezien was geen stuk stof, maar een tas die vlak naast haar lag. Kleren zag hij nergens. Vreemd, om hier naakt te gaan liggen. Dat was hartstikke koud.


Recensie: Een kleine jongen vindt in een kloof in Fjällbacka het lijk van een jonge vrouw. Onder het lijk, zo wordt even later vastgesteld, bevinden zich twee skeletten. Het wordt de eerste grote moordzaak onder leiding van Patrik Hedström; zijn baas Mellberg lijkt er niet veel zin in te hebben. De identiteit van de skeletten is snel gevonden: twee vrouwen werden vermist in 1979. Een van de vrouwen werd door Gabriël Hult gezien in de auto van zijn broer Johannes, kort voor haar verdwijning, een feit dat hij ook graag aan de politie ging vertellen. De zaak eindigde toen onopgelost, Johannes pleegde kort daarop zelfmoord, en de vrouwen werden nooit teruggevonden.

Sindsdien leven de twee takken van de familie Hult in onmin. De nieuwe gebeurtenissen vergroten de spanning nog. Läckberg focust in haar tweede boek rond Patrik en zijn vrouw Erica, vooral op moeizame familiebanden en wankele gezinnen. Ook de door haar man mishandelde Anna, Erica's zuster, past in dat plaatje. Waar Läckberg daarmee naartoe wil, is niet echt duidelijk. Dat het er niet in alle families even hartelijk aan toegaat, is duidelijk. Maar verder dan die constatering komt Läckberg ook niet. Predikant is niettemin een aangenaam lezend boek, met een paar plezierige kronkels op het eind en een God én wetenschap dienende plot.

Links: haar eigen site (Zweeds) - Noordseliteratuur - crimezone - de gemeente Fjällbacka
Google Maps: Predikant op de wereldkaart

Predikant van Camilla Läckberg werd uitgegeven door Ambo | Anthos uitgevers in 2007, vertaald uit het Zweeds door Elina van der Heijden en Wiveca Jongeneel. ISBN 9789041410375.

Geen opmerkingen: