20 april 2007

Dino Buzzati - De woestijn van de Tartaren

Die kale, vochtige muren, die stilte, dat naargeestige licht: iedereen daarbinnen leek te zijn vergeten dat er ergens op de wereld bloemen bestonden, lachende vrouwen, vrolijke, gastvrije huizen. Alles daarbinnen stond in het teken van afstand doen, maar omwille van wie, van welk geheimzinnig doel?
****

De woestijn van de Tartaren is een klassieker uit de Italiaanse literatuur. Buzzati schreef de roman in 1939, maar pas in 1945 werd hij gepubliceerd. Het verhaal is letterlijk tijdloos: we komen niets te weten over de tijd waarin het boek zich afspeelt, noch over de plaats. Er is enkel luitenant Drogo die vertrekt naar Vesting Bastiani, op de uiterste grens van het rijk, net vóór de grote woestijn van de Tartaren. De dreiging van een grensoorlog is allang verdwenen, en toch dromen velen in de vesting van een heldhaftige strijd met de vijand. De gedachte heeft menigeen in haar macht, en krijgt ook Drogo te pakken. Als jonge man komt hij er aan, wetende dat hij nog een heel leven voor zich heeft. Maar de tijd gaat voorbij, en er is niets anders te doen dan wachten.

Een betrekkelijk eenvoudig verhaal, maar zonder al te veel omhaal laat Buzzati de sfeer almaar benauwender en beklijvender worden. 'Op een bepaald moment valt achter onze rug een zwaar hekwerk dicht, bliksemsnel wordt het vergrendeld en je hebt geen tijd meer om nog verder te gaan.' De omslag is bereikt. Het besef groeit dat de verwachtingen niet zullen worden ingelost, maar intussen is het te laat. Het levenseinde nadert. Tijdloze klasse van Dino Buzzati.

De woestijn van de Tartaren van Dino Buzzati werd o.a. uitgegeven door Wereldbibliotheek in 2006. Het werd daartoe vertaald door Anthonie Kee. ISBN 9028421726.

Geen opmerkingen: