1 mei 2007

Ian McEwan - Aan Chesil Beach


Dit was nog de tijd - die later in dat beroemde decennium zou eindigen - dat jong zijn een sociale handicap was, een teken van onbenulligheid, een lichtelijk beschamende aandoening waarvoor het huwelijk een begin van genezing bood. Als bijna vreemden stonden ze, vreemd tezamen, op een nieuwe top van het bestaan, verheugd dat hun nieuwe status hen beloofde te verheffen uit hun eindeloze jeugd - Edward en Florence, eindelijk vrij!
*****

Ian McEwan is al jaren een van de beste Britse schrijvers. Al zijn werk wordt tegenwoordig opnieuw uitgebracht, af en toe aangevuld met nieuwe werk, zoals Aan Chesil Beach. Dat is de plaats waar Edward en Florence hun huwelijksnacht, en ook hun eerste nacht samen, zullen doorbrengen. Maar beiden hebben hun twijfels, en schieten ook tekort tegenover elkaar.

Het is het begin van de jaren zestig. De seksuele vrijheid is nog geen feit, en Edward en Florence voelen de door de maatschappij opgelegde dwang op zich rusten. Beiden worstelen met hun eigen zorgen en angsten, tot het moment van de waarheid komt: de eerste huwelijksnacht. Zoals een geschiedschrijver feiten en data samenbrengt om er één minutieus, tot in alle details kloppend verhaal van te maken, zo ontleedt McEwan alle gedachten en gevoelens van die twee jonge hoofdfiguren. Verfijnd tot in de kleinste nuances, genadeloos in het blootleggen van onmacht en onzekerheid. Absoluut meesterschap van de grootste kroniekschrijver van het gevoel.


Aan Chesil Beach van Ian McEwan werd uitgegeven bij De Harmonie | Manteau in 2007 en werd vertaald uit het Engels door Rien Verhoef. ISBN 9789022321539.

1 opmerking:

Anoniem zei

Prachtige novelle!