5 mei 2007

Giulio Leoni - De lichtmoorden
Wie? Giulio Leoni (1952) werd beroemd dankzij zijn thrillers met Dante Alighieri als detective.

Wat? Dante op zoek naar het licht van Christus.

Genre: thriller

Sterren: ***


Vast stond dat de vorm van de moord de geest van de schuldige weerspiegelde. Altijd lijkt het slachtoffer zijn beul bij zich te roepen en degene te kiezen die het meest op hem lijkt. Een gewelddadige persoon vindt de dood in de wreedheid van een daad met voorbedachten rade, een verliefde geest put zich uit in wellust en onmatigheid. Wie had dus de beeldhouwer opgezocht om een einde aan zijn leven te maken?


Recensie: Het jaar 1300. Dante Alighiere is prior in de stad Florence, een lid van het stadsbestuur. In die hoedanigheid wordt hij naar de plaats van een massamoord gebracht: in een galei, die ongewoon ver de rivier is opgevaren, zijn tientallen slaven omgekomen door de hitte, geketend aan hun roeiriemen. In het ruim bevinden zich nog drie lijken, in Saraceense kleren. Een vierde man lijkt te zijn verdwenen. Bij de lijken vindt Dante de stukken van een eigenaardig toestel, dat hij laat meenemen naar de stad om het te laten reconstrueren. Dante komt op het spoor van een complot waarin wijlen keizer Frederik van het Heilige Roomse Rijk een rol lijkt te spelen. Met zijn onderzoek geraakt Dante verzeild in het vaarwater van paus Bonifatius, die pogingen onderneemt zijn macht over Florence te verstevigen.

Na De mozaïekmoorden is De lichtmoorden het tweede deel in een trilogie met de middeleeuwse schrijver Dante Alighieri als detective. Beide boeken vertonen paralellen. Dante struikelt tijdens zijn onderzoek bijna toevallig over een groepje mannen met geheime plannen. Heel de roman spitst zich toe op het ontraadselen van dat geheim. Dante ondervindt daarbij de nodige weerstand. Zijn eigen collega's houden niet van Dante's eigengereide optreden, er vallen al eens doden in zijn naaste omgeving, en de paus stuurt zijn mannen en de inquisitie uit.

Het sterkste punt van De lichtmoorden is zonder meer de historische setting. Het middeleeuwse Florence komt tot leven, van de devote aanbidding van de Wondermaagd tot avances in een middeleeuwse homobar. Daartegenover staat een nogal humorloze sfeer, mede door Dante's karakter - streng en nors - en zijn sluimerende ziekte. Goed voor geschiedenisliefhebbers, maar als thriller net iets te zwaar op de hand.

Meer van Giulio Leoni: De mozaïekmoorden
Links: zijn eigen site - zijn pagina bij De Arbeiderspers
Google Maps: De lichtmoorden op de wereldkaart

De lichtmoorden van Giulio Leoni werd uitgegeven bij De Arbeiderspers in mei 2007, vertaald uit het Italiaans door Jan van der Haar. ISBN 9789029565035.

Geen opmerkingen: