6 mei 2007

John le Carré - Spion aan de muur
Wie? John le Carré (Dorset, 1931) is een van de beroemdste schrijvers van spionageromans.

Wat? Oost-West in de praktijk.

Genre: spionagethriller

Sterren: *****


Leamas ging naar het venster en wachtte: voor hem lag de weg en aan weerskanten de Muur, een vuil, lelijk bouwsel van uit gruis geperste blokken en prikkeldraad, verlicht door wat gelig licht, als de achtergrond van een concentratiekamp. Ten oosten en ten westen van de Muur lag het niet herbouwde gedeelte van Berlijn, een in twee dimensies getekende halve wereld van ruïnes, een uit de oorlog voortgekomen rotslandschap.


Recensie: Twee Britten, twee Duitsers. Wie liegt? Wie wordt bedrogen? De Engelse spion Alec Leamas wordt ingeschakeld om de Oost-Duitse leider van de geheime dienst Mundt onschadelijk te maken. Liz is Alecs vriendin, tevens lid van de Engelse communistische partij. Fiedler is Mundts opponent in de DDR. Het lijkt eenvoudig: Leamas die zogezegd zijn kennis verkoopt aan de communisten. Maar is alles wel zoals het lijkt? Zit er niet meer achter de intriges die Leamas eerst naar Nederland en dan naar Duitsland brengen? Wie trekt er aan de touwtjes?

Le Carré schreef Spion aan de muur al in 1963, maar het boek doet geen moment gedateerd aan. Le Carré schetst de sfeer tijdens de koude oorlog, met twee ideologieën lijnrecht tegenover elkaar. Alec, Liz, Mundt en Fiedler raken verstrikt in een strijd op leven en dood, een niet aflatende stroom van intriges en twijfels over wie goed is en wie slecht. Maar het is de wereld, het is het mensdom, dat krankzinnig geworden is. Wij zijn maar een kleine prijs om te betalen... maar overal is het hetzelfde, mensen die bedrogen en misleid worden, hele levens die weggegooid worden, mensen die in de gevangenis geworpen of doodgeschoten worden, hele groepen en klassen van mensen die men afschrijft voor niets.

Spion aan de muur combineert een tragisch liefdesverhaal, een weergaloze roman over goed en slecht, en vooral een nagelbijter van je welste. Terecht een spionageklassieker.

Meer van John le Carré: Absolute vrienden
Links: Ine Jacet - De Boekenplank - crimezone.nl - wikipedia
Google Maps: Spion aan de muur op de wereldkaart

De eerste uitgave van Spion aan de muur van John le Carré in het Nederlandse taalgebied dateert van 1964, en werd sindsdien verschillende keren heruitgegeven, de laatste keer bij Poema Pockets, vertaald uit het Engels door John M. Vermeys. ISBN 9024535778.

Geen opmerkingen: