11 augustus 2004

John le Carré - Absolute vrienden
Wie? John le Carré (Dorset, 1931) is een van de beroemdste schrijvers van spionageromans.

Wat? Een naïeve Brit ontmoet een Duitse wereldverbeteraar.

Genre: spionagethriller

Sterren: ****


Op de dag dat zijn noodlot terugkeerde om hem op te eisen, stond Ted Mundy met een bolhoed op te balanceren op een zeepkist in een van de kastelen van koning Ludwig de Waanzinnige. Het was geen klassieke bolhoed, meer Laurel & Hardy dan Savile Row. Het was geen Engelse hoed, in weerwil van het Engelse, in oosterse zijde uitgevoerde vlaggetje dat op de borstzak van zijn sleetse tweedjasje prijkte. Volgens het vettige merkje aan de binnenzijde van de hoedenbol was hij vervaardigd door de firma Steinmatzky & Zonen, uit Wenen.


Recensie: Je hoeft een oude rot in het vak als John Le Carré niets meer te leren: hij beheerst het metier als geen ander. Absolute vrienden is veel meer dan een thriller: het is een meer dan vijftig jaar omspannend epos, het levensverhaal van de ietwat naïeve en op en top Britse Ted Mundy, die het pad kruist van Sasha, een Duitse wereldverbeteraar. Op de gespannen hoogtepunten van de Europese en wereldgeschiedenis ontmoeten ze elkaar telkens opnieuw, tussen mei ’68 en de nasleep van 9/11, wat Le Carré de kans geeft fel van leer te trekken tegen Bush en zijn ‘schoothondje’ Tony Blair. Een eenvoudig spionageverhaal krijgt zo dat tikkeltje meer. Uitstekend nieuw werk van spionagemeester John Le Carré.

Meer van John le Carré: Spion aan de muur
Links: Ine Jacet - De Boekenplank - crimezone.nl - wikipedia

Absolute vrienden van John le Carré werd uitgegeven door Luitingh-Sijthoff in 2003, vertaald uit het Engels door Rob van Moppes. ISBN 9024546389.

Geen opmerkingen: