26 juni 2007

Carlo Lucarelli - Bijna blauw
Wie? Carlo Lucarelli (1960) is een Italiaanse schrijver en tv-presentator. Almost blue werd in 2003 genomineerd voor een Golden Dagger.

Wat? De Leguaan slaat toe, een blinde heeft de sleutel in handen.

Genre: thriller

Sterren: ****


Ik mag haar stem. Het is een donzige stem. Jong. Een beetje droevig. Een beetje zuidelijk. Een beetje laag. Warm. Rond en vol. Paars met rode nuances.
De blauwste die ik tot nu toe heb gehoord.


Recensie: Een seriemoordenaar slaat toe in de studentenstad Bologna. Het onderzoek wordt toevertrouwd aan de jonge detective Grazia Nero. Ze wordt geholpen door een blinde jongen, Simone, die met een scanner de ether afspeurt naar opmerkelijke conversaties. Samen gaan ze de strijd aan met de studentenkiller. Zijn bijnaam: de Leguaan.

Bondig, zo kan je Lucarelli's schrijfstijl het best omschrijven. Althans, als het over het klassieke politiewerk gaat. Geen omstandige omschrijvingen van de plaats van de misdaad. Geen uitgeschreven verhoren. In plaats daarvan focust Lucarelli afwisselend op drie personen. De jonge, onervaren Grazia, tot overmaat van ramp net in díe periode van de maand, voelt zich niet helemaal lekker in haar vel tussen de ongelovige thomassen van het politiekorps. Lijnrecht tegenover Grazia staat de seriemoordenaar, een psychopaat met een koptelefoon. Hij speelt luide muziek om toch maar de klokken van de Hel in zijn hoofd niet te moeten horen. En ten slotte Simone, die klanken ziet in kleuren. Hij luistert met zijn scanner een telefoongesprek van Grazia af, en raakt betoverd door haar mooie, donkerblauwe stem. Laverend tussen die drie personages leidt Lucarelli zijn verhaal naar een spannende (en bloedige) climax. Een al bij al kort verhaal, maar zeer origineel en van een zeldzame kracht. Een mooie aanwinst voor het genre.

Links: uitgeverij Prometheus - zijn eigen site (Italiaans) - films op imdb
Google Maps: Bijna blauw op de wereldkaart

Bijna blauw - oorspronkelijke titel Almost blue - van Carlo Lucarelli verscheen bij Prometheus in 2007, vertaald uit het Italiaans door Marieke van Laake. 215 pagina's, isbn 9789044610086.

Geen opmerkingen: