14 september 2007

Dominique Sylvain - Strip
Wie? Dominique Sylvain (Thionville, 1957) schrijft Franse boeken in Azië.

Wat? De Zeemeermin en de Heks.

Genre: grappige thriller

Sterren: ****


Ik ben bang dat de mens op een dag in onbruik raakt. Dat hij van het aardoppervlak wordt geschrapt en vervangen door de robot of de cyborg. De mens heeft altijd van onsterfelijkheid gedroomd. Hij is er bijna, maar het gaat ten koste van wat wij vandaag de dag zijn. We zullen onszelf moeten opgeven, en dan worden we perfect. Er zal geen leed, geen racisme, geen religieus of territoriaal conflict meer zijn. Er zal geen seks meer zijn, geen baren meer, geen slaap, geen honger en geen dorst, geen verleiding meer, geen afstoting, geen dood en geen leven. Alleen de glorieuze toekomst van de verovering van de ruimte zal er nog zijn. We zullen, eindelijk en eens en voor altijd, onsterfelijk zijn en we zullen ons als dode ratten vervelen.


Recensie: 'Er waren er geen twee zoals Lola Jost, in staat om zo geweldig uit de meest groteske situaties te komen.' Eigenlijk had Sylvain moeten schrijven: er zijn er geen vier zoals Lola Jost en Ingrid Diesel. Jost is een ex-commissaris, met pensioen sinds een van haar collega's is omgekomen; Diesel is een Amerikaanse masseuse. De twee vrouwen vinden elkaar in hun vriendschap voor Maxime Duchamp, een restauranthouder die verdacht wordt van de moord op een van zijn serveersters. Beiden geloven niet dat Maxime schuldig kan zijn, en hebben er ook alles voor over om dat te bewijzen. Tegenspelers zijn een paar Parijse boefjes - in het eerste hoofdstuk overvallen ze een wisselkantoor - en Josts opvolger, Jean-Pascal Grousset, alias de Tuinkabouter, een fantasieloze politieman, al duikt die niet één keer in levenden lijve op.

Dat Jost en Diesel een opvallend duo vormen, is vooreerst te danken aan hun uiterlijk. Jost bekijkt zichzelf in de spiegel, en bedenkt dat ze op een gestrande potvis lijkt. Een grof gezicht met een grijs opoekapsel erboven, een lichaam met maat vijftig, tweeënvijftig. Het contrast met Diesel, een lange blondine met kortgeknipt haar en de bouw van een worstelaarster, is groot. Op een of andere manier gaat het beeld van de twee dames, samen op onderzoek in hun kleine Twingo, een eigen leven leiden. Maar dat is maar de helft van het verhaal. Jost en Diesel kibbelen erop los, Diesel met een Amerikaanse directheid, Jost met citaten van een heel assortiment schrijvers. De dialogen zijn snedig en gevat, de lach is nooit ver weg. Bij al dat verbale geweld zou je bijna vergeten dat er ook een misdaad opgelost wordt. Het hoeft niet te verwonderen dat het duo het bij het rechte eind heeft, maar daarvoor moet je wachten op een ijselijke finale in de Savoye.

De Zeemeermin en de Heks. Zo omschrijft een van de boefjes het olijke duo. Ingrid Diesel en Lola Jost zijn als uit het niets opgedoken en stelen meteen de show. Wie hen één keer heeft ontmoet zal dat niet vlug vergeten.

Links: Sylvains eigen site - Crimezone.nl - Trouw - De Geus
Google Maps: Strip op de wereldkaart

Strip van Dominique Sylvain - oorspronkelijke titel Passage du Désir - werd uitgegeven door De Geus in 2007, vertaald uit het Frans door Jaap Sietse Zuierveld. 286 pagina's, isbn 9789044508871.

Geen opmerkingen: