23 september 2007

Michael Gruber - Duivelsritueel
Wie? Michael Gruber (Brooklyn, 1940) had een handvol jobs voordat hij begon te schrijven, eerst als ghostwriter en sinds 2003 in eigen naam.

Wat? God, Duivel en Emmylou Dideroff.

Genre: literaire thriller

Sterren: ***


Oma was een goede vrouw, denk ik, of ze was in het begin goed, maar ze had al haar hoop op haar dochter gevestigd en toen op mij; dat een van ons weg zou komen uit wat ze de stinkende oksel van Florida noemde en iets zou bereiken, en het was toen al vrij zeker dat een van ons een op mannen beluste slet zonder een greintje verstand was en dat de andere achterlijk was, ik dus.


Recensie: In theorie was het mogelijk dat de smeedijzeren speerpunten met leliepatroon die uit hals, borst en kruis van de man staken geen enkel vitaal orgaan hadden geraakt. Maar dat was niet het geval, de man was dood, en de vrouw die negen verdiepingen hoger in zijn hotelkamer zit te mediteren wordt opgepakt wegens moord. Nochtans zou het ons niet verwonderd hebben als de man wél nog was opgestaan. Auteur Michael Gruber maakt namelijk geen geheim van zijn voorkeur voor de mystieke en bovennatuurlijke kantjes van het bestaan. Eigenschappen die ook Emmylou Dideroff, de verdachte in de hotelkamer, niet vreemd zijn. In die mate zelfs dat aan psychologe Lorna Wise wordt gevraagd haar geestelijke gezondheid te onderzoeken. Daarbij komt Wise in contact met Jimmy Paz, die het politie-onderzoek leidt. Emmylou ontkent de moord, maar schrijft wel haar andere misdaden neer in vier schriftjes. Die schriftjes, bestaande uit het levensverhaal van een straathoer, drugsgebruikster, wapenexperte, vrijheidsstrijdster en Pleegzuster van het Bloed van Christus, vormen de ruggengraat van het boek. Tussendoor worstelt Wise zich een weg door het leven en begeeft Paz zich op wegen waar men hem liever niet ziet. Alle lijntjes leiden uiteindelijk naar de ontsluiering van het grote geheim van Emmylou Dideroff.

Een zekere interesse voor religie en feeling voor mystiek helpen als je Duivelsritueel tot een goed einde wil brengen. Het helpt ook als je veel tijd hebt, want sommige stukken uit Emmylou's bekentenissen zijn best taaie brokken. En nog een puntje van kritiek: de personages, vooral Lorna Wise, zijn wel heel complexe creaturen. Minderwaardigheidscomplex, hypochondrie, nymfomanie, en dat allemaal verenigd in één mens. Maar je weet maar nooit, Gods wegen zíjn tenslotte ondoorgrondelijk. Conclusie: goed boek, maar het had ook met een pak pagina's minder gekund.

Links: Grubers eigen site - wikipedia (Engels) - De Spanningsblog - discussie op het Forum over misdaadromans
Google Maps: Duivelsritueel op de wereldkaart

Duivelsritueel van Michael Gruber - oorspronkelijke titel Valley of Bones - werd uitgegeven door De Boekerij in 2007, vertaald uit het Engels door Hugo Kuipers. 400 pagina's, isbn 9789022547038.

Geen opmerkingen: