3 september 2007

Fred Vargas - De omgekeerde man
Wie? Fred Vargas (Parijs, 1957) is archeologe van opleiding en won verschillende prijzen voor haar misdaadromans.

Wat? Een weerwolf maakt de Mercantour onveilig.

Genre: misdaadroman

Sterren: ****


Adamsberg pakte een nieuwe kaars, stak hem aan in de vlam van een andere en zette hem in het rek.
'Wat doe je?' vroeg Soliman verbaasd. 'Ga je bidden?'
'Ik vergelijk.'
'Dan nog. Als je een kaars opsteekt, moet je bidden. En je moet de kaars betalen. Anders word je niet verhoord.'
'Ben je gelovig, Sol?'
'Ik ben bijgelovig.'
'Ah. Vermoeiend.'
'Zeer.'


Recensie: Dit is geen redeneren. Dit is denken zonder gezond verstand, protesteert de jonge Soliman. Zo is dat, antwoordt commissaris Adamsberg. Dit is mijn manier van redeneren. Zo kennen we hem al langer, onze commissaris Adamsberg, de enige politieman die geen zenuwen heeft, die niet weet wat dat is, verkrampt zijn, opgewonden of gespannen. Hij vult zijn tijd met wat zitten mijmeren aan de oever van een rivier en simpelweg afwachten tot de juiste denkpiste opduikt. Hooguit een paar simpele trucs komen eraan te pas. Het zal allicht niet iedereen gegeven zijn, maar zo haalt de commissaris wel zijn resultaten. Zoals in de Mercantour, waar een buitenproportionele wolf eerst schapen en dan ook mensen doodt. Een weerwolf, wordt al vlug gefluisterd in het dorp van Camille, een oude geliefde van Adamsberg. Zij gaat op pad om de vermeende weerwolf te pakken te krijgen, samen met een jonge geadopteerde Afrikaan met een encyclopedische kennis, en een bejaarde schaapherder met een paar flessen verraderlijke witte wijn. De drie opgehokt in een oude veewagen, bergpassen trotserend, staan garant voor een van de grappigste roadmovies uit de thrillergeschiedenis. 'Niet in je blote kont slapen. Heb je daaraan gedacht? Niet in je blote kont slapen.' 'Ik doe in mijn bed wat ik wil, Sol. Verdomme.' 'Je ligt niet in je bed, je ligt óp je bed.' Wanneer dan ook nog Adamsberg erbij komt, als concurrent voor de jonge Canadees Lawrence, Camilles nieuwe liefde - steevast door Adamsberg Laurence genoemd - is het stel compleet voor een mooie ontknoping. Fred Vargas stijgt nog een stukje in onze achting. Elle est merveilleuse, quoi!

Links: wikipedia (Frans of Engels) - crimezone.nl - verschillende recensies van Gerd Boeren, Ine Jacet en Het Boekventje - Uitgeverij De Geus
Google Maps: De omgekeerde man op de wereldkaart

De omgekeerde man van Fred Vargas, oorspronkelijke titel L'homme à l'envers, werd in 2007 uitgegeven door De Geus, vertaald uit het Frans door Rosa Pollé. 285 pagina's, isbn 9789044503449.

Geen opmerkingen: