6 november 2007

Danny Scheinmann - Gemiste tijd

Het leven is een reis. Om te overleven, heb je geen macht of rijkdom nodig, want met liefde in je hart kun je de ergste sneeuwstorm de baas.

*

Achteraf bezien had de roze gekleurde titel een waarschuwing kunnen zijn. Of de ondertitel: Een liefdesgeschiedenis. Maar zo erg kan het toch niet zijn, denk je dan. Wel dus. Al is er een lichtpuntje: Gemiste tijd leest erg vlot.

De jonge Leo Deakin verliest zijn lief in Ecuador. Ze komt om in een busongeluk, terwijl Leo zelf aan de dood ontsnapt. Het rouwproces verloopt moeizaam. Parallel met dat verwerkingsproces vertelt een zekere Moritz zijn levensverhaal aan zijn jonge zoon Fischel. Moritz werd in de Eerste Wereldoorlog krijgsgevangen genomen door de Russen en overgebracht naar Siberiƫ. Maar Moritz weet te ontsnappen en keert te voet terug naar zijn geboortestreek, op zoek naar zijn grote liefde Lotte.

'Zijn leven was zo uitzonderlijk', kweelt Leo op een bepaald moment. 'Ik zou willen dat ik terug kon in de tijd om hem te ontmoeten.' Hannah antwoordt dat dat misschien wel mogelijk is. 'Misschien kun je op een lichtstraal zijn dromen binnendringen en hem van die afgrond wegtrekken.' Het ergste is dat ze het nog meent ook. Voor haar is het misschien een hoopvol beeld, voor mij is het vooral emotioneel geneuzel. Dat een filosoof van de kwantumfysica - zeg maar een omhooggevallen praatjesmaker - zijn theorieƫn komt verkondigen over elementaire deeltjes die elkaars baan om de wereld veranderen, helpt ook al geen steek. Het geheel doet in het beste geval denken aan een van die tv-films op zaterdagavond. De tranen moeten en zullen vloeien. Bij mevrouw dan, want meneer is allang gevlucht naar het andere toestel. De conclusie is duidelijk: hoed u voor boeken met roze coverletters.


Gemiste tijd van Danny Scheinmann - oorspronkelijk Random Acts of Heroic Love - werd uitgegeven door Nieuw Amsterdam in het najaar van 2007, vertaald uit het Engels door Paul van der Lecq. 
400 pagina's, isbn 9789046802793.

Geen opmerkingen: