4 november 2007

Jesse Kellerman - Verblind
Wie? Jesse Kellerman (Los Angeles, 1978) won eerder prijzen voor zijn toneelstukken.

Wat? Het standvastig stalken van een student.

Genre: thriller

Sterren: ***


'Je vader is een kanjer, wist je dat?'
'Ja.'
'Een van de slimste mensen die ik ken.'
'Dank u.'
'En jij lijkt op je moeder.'
'Nogmaals bedankt.'


Recensie: De student-arts Jonah Stem redt een vrouw van een bruut met een mes, die daarbij om het leven komt. Eve Gones, de geredde schone, is hem eeuwig dankbaar, en laat hem dat ook op alle mogelijke manieren zien. Jonah gaat er graag op in, tot blijkt dat Eve ze niet allemaal op een rijtje heeft. Jonah maakt het uit en Eve reageert door te doen alsof er niets gebeurd is. Ze begint hem te stalken. Het leven van Jonah is geen pretje: hij zit ook nog verveeld met zijn vorige en eveneens geesteszieke lief, Hannah, en bovendien wordt hij aangeklaagd wegens moord.

Jesse Kellermans thrillers zijn niet onopgemerkt voorbijgegaan, en gelukkig heeft hij dat niet alleen aan zijn beroemdere ouders te danken. Kellerman heeft een eigen geluid gevonden in wat je - in navolging van de medische thriller - een psychiatrische misdaadroman zou kunnen noemen. Jonah dreigt zelf door te slaan onder druk van een gemene en zelfdestructieve stalkster. Toch blijft het boek licht van toon, vooral dankzij Kellermans gevoel voor humor. Zelfs een resem geneeskundige gortigheden is best grappig. Als minpuntje zou je kunnen stellen dat het boek gaandeweg wat spankracht verliest. Niettemin een geslaagde uitstap in het menselijke brein.

Links: Kellermans eigen site - uitgever Mynx - wikipedia (Engels) - recensies van De Spanningsblog, Ine Jacet, crimezone.nl en Cerberus Online
Google Maps: Verblind op de wereldkaart

Verblind van Jesse Kellerman - oorspronkelijke titel Trouble - verscheen bij Mynx in 2007, vertaald uit het Engels door Bob Snoijink. 367 pagina's, isbn 9789022548134.

Geen opmerkingen: