3 november 2007

Bavo Dhooge - Stand-InWie? Bavo Dhooge (1973) is een Vlaamse literaire duizendpoot.

Wat? De moordenaar die geen moordenaar was.

Genre: roman noir

Sterren: ***


Ik wist meteen dat ze een outsider was. Net als ik. Een vrouw die wilde samenleven met een moordenaar die geen moordenaar was. Of toch wel. Ze was een deel van de machine. Ze was even vervangbaar als ik. Een stand-in.


Recensie: Jarek Simitz besluit een einde te maken aan zijn leven. De ondergang van de stille film betekende ook het einde van zijn carrière als de bekende B-westernacteur Jack Storm. De uit Hongarije afkomstige Jarek heeft nu eenmaal niet de stem of het accent om in talkies mee te spelen. En dus bedenkt hij een plan waarin hij een ravijn zal inrijden, waarna zijn vrouw Ally haar leven comfortabel kan verderzetten met het geld van de levensverzekering. Jacks voormalige stand-in en tegenwoordig succesvol acteur Burt Falcon zal als getuige optreden van het 'ongeluk'. Maar een en ander loopt mis, en niet Storm maar Falcon rijdt zich te pletter. Of was dat nu net de bedoeling?

Bavo Dhooge goochelt met verrassende wendingen in een consequente reeks van bedoelde en onbedoelde misdaden, vol wraak, bedrog en overspel, gesitueerd in het Hollywood van de jaren 1930. De stille films verdwijnen uit de zalen en een nieuwe generatie acteurs neemt de rol over van hun stille collega's. Mannen die vroeger slechts goed waren als stand-in voor de échte acteurs worden nu de favoriete filmsterren. En vice versa, zoals Jack Storm kan getuigen. Wat is zijn leven dan nog waard? Opnieuw puik werk van Bavo Dhooge.

Meer van Bavo Dhooge: Star - Showtime - Speeltijd - Spiegels
Links: de website van Bavo Dhooge - Genootschap van Vlaamse Misdaadromans
Google Maps: Stand-In op de wereldkaart

Stand-In van Bavo Dhooge werd uitgegeven door Kramat in het najaar van 2007 en telt 241 pagina's. isbn 9789075212822.

Geen opmerkingen: