1 november 2007

Andrea Camilleri - Het medaillonAl zijn vaste gewoontes zouden nu natuurlijk op hun kop staan, anders worden, de ene ellende na de andere, want vaak kunnen vaste gewoontes je sterken en troosten. En de vrijgezelle brigadier kende de waarde van vaste gewoontes maar al te goed. Als hij over zijn leven nadacht, vroeg hij zich wel eens af, is het eigenlijk niet zo dat je nooit hebt willen trouwen uit angst dat je dan je vaste gewoontes moet loslaten? En op die vraag had hij nooit een antwoord.

***

Opvallend hoe gemakkelijk Andrea Camilleri de sfeer van een klein dorp op Sicilië kan vatten in een boekje van nauwelijks 55 bladzijden. Het medaillon, uitgegeven ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van uitgeverij Serena Libri, is een klein intiem verhaal over een oude man die gebroken is na de dood van zijn vrouw. Hij sluit zich op in zijn huis en wil niemand binnenlaten. Eénmaal schiet hij zelfs in de lucht boven een bezoeker, waarna brigadier Antonio Brancato erbij wordt gehaald. De man moet niet alleen zijn politiepet opzetten, maar ook nog eens zijn rol spelen als vertrouwenspersoon, net als de plaatselijke pastoor.

Alsof het verhaal op zich nog niet voldoende was, eindigt Het medaillon met een korte biografie van Camilleri, ook op zijn tweeëntachtigste nog een groot schrijver en niet voor niets Serena Libri's topauteur. Dus van harte gefeliciteerd met de tiende verjaardag en graag nog eens tien jaar Camilleri's. En Baldini's, Sciascia's en Perissinotto's, uiteraard.


Lees meer over Camilleri bij Italibro.

Het medaillon van Andrea Camilleri - oorspronkelijke titel Il medaglione - werd uitgegeven door Serena Libri in het najaar van 2007, vertaald uit het Italiaans door Willy Hemelrijk. 70 pagina's, isbn 9789076270401.

1 opmerking:

heidi zei

vanmorgen heb ik deze gehaald in de bib. ook 'het ronden van de boei'. verheug me er al op.