28 oktober 2007

Giorgio Bassani - Achter de deur
Wie? De Italiaanse schrijver Giorgio Bassani (Bologna, 1916) overleed in 2000.

Wat? Coming of age

Genre: roman

Sterren: ****


Cattolica deed aan geen enkele sport, voetbalde zelfs niet, en niet omdat hij niet kon spelen (op het plein voor de Jezuskerk had hij een keer met een paar schoppen laten zien dat hij een voortreffelijke stijl had) maar eenvoudig omdat sport hem niet interesseerde, daarmee verdeed je je tijd, vond hij.


Recensie: Van wijlen Giorgio Bassani verscheen dit jaar een herdruk van zijn verzamelde werk bij uitgever Meulenhoff onder de titel Het verhaal van Ferrara. Prijs (€ 29,90) en omvang (744 pagina's) doen even twijfelen, maar afgaande op het apart uitgegeven Achter de deur is ook die investering zijn geld waard.

Achter de deur vertelt in ongecompliceerd proza het schooljaar van een jongen in Ferrara. Zijn beste vriend is net verhuisd naar een andere school, en hij weet niet goed met wie hij nu vriendschap kan sluiten. Een paar tafels verder zit Cattolica, die door alle klasgenoten wordt bewonderd, maar de contacten verlopen eerder stroef. En dan verschijnt er een nieuweling in de klas, Luciano Pulga, die dan maar, bijna bij gebrek aan beter, zijn beste vriend wordt.

Achter de deur is een sterk geschreven verhaal over een jongen in de overgang tussen zijn kindertijd en het volwassen worden. Een overgang die gepaard gaat met eenzaamheid en gekenmerkt wordt door competitie tussen de jongens in zijn klas. De jongen wordt volwassen en leert zichzelf kennen, in meerdere opzichten. Een heerlijk boek!

Links: Wikipedia - Uitgeverij J.M. Meulenhoff
Google Maps: Achter de deur op de wereldkaart

Achter de deur van Giorgio Bassani - oorspronkelijke titel Dietro la porta werd uitgegeven in 1997 bij J.M. Meulenhoff, vertaald uit het Italiaans door Tineke van Dijk. De vijfde druk werd uitgegeven in 2007 en telt 142 pagina's. isbn 9789029079082.

1 opmerking:

Jeroen zei

Vorige week uitgeleend op basis van deze bespreking en ik heb hem ondertussen al uit (dun boekje). Ik vond hem ook erg goed, zowel op vlak van stijl als van inhoud en denk er ook aan om het verzamelde werk (geen dun boekje) aan te schaffen.