1 december 2007

Kristian Lundberg - Vuurvreter
Wie? Kristian Lundberg (Malmö, 1966) schrijft romans, poëzie en literaire thrillers.

Wat? Wanhopig Malmö

Genre: literaire thriller

Sterren: ***


De dood is niet een klap in je nek. De dood is een honger die op je wacht. Dag na dag. Dat kunnen we om te beginnen zeggen. De dood is een spel met slechts één winnaar.


Recensie: Het is tekenend voor Vuurvreter, de eerste literaire thriller van Kristian Lundberg, dat het onderzoek naar enkele kindermoorden pas wordt aangevat na een goede 100 pagina's. Wat krijg je daarvóór dan? Het antwoord is miserie, alle miserie van Malmö. Een kleine stad, maar blijkbaar ook de criminele hoofdstad van Zweden. Waar je een kind kunt vervoeren, een illegale vluchteling, daar kun je natuurlijk ook heroïne verschepen, anabole steroïden, amfetaminen, hoeren, rohypnol, fentanyl, ja - wat de markt ook maar begeert, welke honger er ook maar gestild moet worden. De markt regeert. De markt leeft. Wat zou je je druk maken over één misdaad als je al de rest toch niet kan oplossen?

Die sfeer van wanhoop past perfect bij de sombere gemoedstoestand van politieman Nils Forsberg, weggehaald bij Gevonden Voorwerpen om een nieuwe eenheid Buitengewoon Onderzoek te gaan leiden, een eenheid waar hij vroeger ook al deel van uitmaakte, maar die onder druk van de politiek werd opgeheven. Bedoeling is de georganiseerde misdaad aan te pakken. Eerste taak: de moordenaar vinden van vier kinderen die naakt en verstikt worden teruggevonden in een park.

Kristian Lundberg heeft een eigen stijl ontwikkeld. Met korte, afgekapte zinnen. Met pleidooien van een alwetende verteller, die de lezer rechtstreeks aanspreekt. Maar ook met een alom aanwezig pessimisme. Je moet er even aan wennen, maar het komt wel goed. Vuurvreter is een atypische thriller, maar alleen al daarom het lezen waard.

Links: Querido en imprint Q - De Boekenplank - recensies van Ine Jacet en Blue Owl Books
Google Maps: Vuurvreter op de wereldkaart

Vuurvreter van Kristian Lundberg (Eldätaren, Zweden, 2004) is een uitgave van Q (oktober 2007) en werd vertaald door Wendy Prins en Jasper Popma. 235 pagina's, isbn 9789021433141.
Foto cover: De boekenplank.

Geen opmerkingen: