2 december 2007

Marjane Satrapi - Persepolis
Wie? Marjane Satrapi (Iran, 1969) is een Frans-Iraanse illustrator en striptekenaar.

Wat? Autobiografie van een Iraanse.

Genre: beeldroman

Sterren: ***


Recensie: Persepolis, een Franse animatiefilm, draait momenteel in de filmzalen. Het is de verfilming van de gelijknamige stripverhalen van Marjane Satrapi, waarin ze vertelt over haar jeugd in Iran, over de islamitische revolutie, gezien door de ogen van een kind. Een indruk die nog wordt versterkt door de eenvoudige tekeningen in zwart-wit, zonder overbodige franjes. Verhalen over vervolgingen, folteringen, de oorlog tegen Irak, het steeds moeten opletten niet te veel bloot vel of haarlokken te laten zien. Een boek dat vooral aanspreekt omdat het vanuit een persoonlijk oogpunt vertelt over de geschiedenis van het fundamentalistische Iraanse regime.

Links: wikipedia - een interview - uitgeverij Atlas - parool.nl - de film op IMDb - trailer en enkele fragmenten uit de film op YouTube
Google Maps: Persepolis op de wereldkaart

Persepolis van Marjane Satrapi werd in juli 2005 uitgegeven door Uitgeverij Atlas maar verscheen daarvoor al in vier afzonderlijke delen. Vertaald door Toon Dohmen. 346 pagina's, isbn9789045013039.

1 opmerking:

Gilles Roberfroid zei

Een geweldig boek! Dit had ik zeker niet verwacht. Je word als het ware opgezogen in het verhaal en je voelt sympathie voor het hoofdpersonage Marjane vanaf de eerste bladzijde. Haar moeilijkheden zijn onvoorstelbaar. Als vrouw in Iran had je dan ook niet veel te zeggen, maar zij zette toch haar eigen willetje door, wat men ook zei of deed. Zeker en vast een echte aanrader !