18 januari 2008

Geert Libeer - Proces der schande
Wie? Geert Libeer (Roeselare, 1961) is kaderlid bij een verzekeringsmaatschappij. Hij woont in Oostende.

Wat? Een kloon op de vlucht.

Genre: sci-fi-thriller

Sterren: ***


Zoals al zijn makkers, had Ben nooit een ander leven gekend dan dat op het eiland. Zij waren de Uitverkorenen die na een strenge selectie op zeer jonge leeftijd hierheen gebracht waren. Ze waren allemaal zonder verwanten, maar de overheid had hen geadopteerd. Wars van elke externe invloed werden zij in een smetteloze omgeving opgevoed om op de volwassen leeftijd van vijfentwintig, het eiland voorgoed te verlaten. Dan was de tijd gekomen om hun essentiële rol in de samenleving daarbuiten op zich te nemen.


Recensie: Uitgeverij Kramat heeft heel prijzenswaardig de taak op zich genomen nieuw Vlaams schrijftalent een kans te geven. In de Première-reeks verschijnen elk jaar zes titels van debutanten in uiteenlopende genres. Proces der schande van Geert Libeer is er één van. Science fiction, thriller en rechtbankdrama, dat is Proces der schande, in precies die volgorde.

Het boek begint op een eiland, waar de jonge Ben en zijn makkers worden klaargestoomd voor hun vertrek naar het vasteland, waar hen een grote en belangrijke taak te wachten staat. Maar Ben kan niet wachten en gaat als verstekeling aan boord van een schip dat andere Uitverkorenen aan wal zal brengen. Ben is er getuige van een massale liquidatie, en moet op de vlucht slaan voor de autoriteiten. De wereld is niet meer zoals wij die nu kennen, maar veel killer en repressiever. Laura, een vrouw die Ben te hulp schiet, wordt zelfs voor de rechtbank gedaagd omdat ze ingaat tegen de geldende gedragsregels.

Libeers schrijfstijl is soms haperend en over het algemeen weinig bevlogen. Delen van het verhaal zijn nogal voorspelbaar. Maar het einde is wel apart en gedurfd, en biedt misschien zelfs wat stof tot nadenken. Het beste aan Proces der schande zijn zonder twijfel de pleidooien, die tot het hart spreken met een oproep voor een rechtvaardiger wereld. Libeer rijdt geen foutloos parcours, maar de balans is positief.

Links: uitgeverij Kramat

Proces der schande van Geert Libeer werd eind 2007 uitgegeven door Kramat. 192 pagina's, isbn 9789075212877.

Geen opmerkingen: