24 maart 2008

Arne Dahl - Europa Blues
Wat? Wraakgoden en -godinnen.

Wie? Arne Dahl is het pseudoniem van Jan Arnald (Zweden, 1963), schrijver, redacteur en literair criticus.

Genre: thriller

Sterren: *****


'Ja', zei Chavez. 'De dieren heten niet voor niks veelvraat. Het komt van het Duitse Vielfrass, en ze worden zo genoemd vanwege hun mateloze gulzigheid. In de zomer eten ze kleine dieren, maar in de winter werken ze graag op zijn tijd een rendier naar binnen. Eergisteravond waren vier veelvraten in Skansen kennelijk in een winterstemming, want toen hebben deze dieren, die elk nog geen dertig kilo wegen, een man met huid en haar verslonden. Letterlijk. Het enige wat van hem over was, waren wat vezels en een lichtroze pak, een stuk van een scheenbeen met daaraan een acht millimeter dik, rood-paars gestreept polypropyleentouw, dat met een platte knoop bevestigd was, zijn rechterwijsvinger en dit.'
Hij hield een enigszins gehavende speelkaart omhoog.
Een schoppenvrouw.


Recensie: 'Helemaal normaal is het niet.' De woorden vallen verschillende keren als het gaat over de zaak waar het A-team aan werkt, voluit de 'speciale eenheid van de rijksrecherche voor geweldsdelicten van internationale aard'. Helemaal normaal zijn Arne Dahls boeken inderdaad niet te noemen. Waar de meeste detectiveschrijvers zich tevreden stellen met één enkele speurneus, eventueel aangevuld met een sidekick à la Lewis, wringt Dahl een heel team van nauwkeurig uitgetekende speurders uit zijn pen. Een team van buitenbeentjes dan nog, zoals de witte Fin Arto Söderstedt, samen met zijn witte vrouw en vier witte kinderen nog aan het bekomen van het Schijnoffer-avontuur op een Italiaans strand. Dahl schrikt er niet voor terug zijn team op tijd en stond bijna belachelijk te maken, te ontmaskeren als de amateurs die ze diep vanbinnen nog altijd zijn. Dat alleen al, aangevuld met Dahls uitstekende zin voor humor, zorgt voor uiterst genietbare lectuur.

Maar Dahl kan ook ernstig zijn. Dat moet wel, met een zaak als deze. In de dierentuin van Stockholm is een man opgevreten door veelvraten, kleine roofdieren met een meer dan gezonde eetlust. Tegelijk zijn acht vrouwen verdwenen uit een asielcentrum. Prostituees, zo blijkt later, op de vlucht voor Oost-Europese miserie. 'Een vreselijke vloedgolf van vrouwenvernedering spoelde over Europa, en het Westen nam actief deel aan de activiteiten.' Genoeg stof tot nadenken, zeker als ook nog Zwedens onverwerkte oorlogsverleden ter sprake komt. 'Ze merkten dat de Zweedse geschiedenis voor hun ogen veranderde. Wie had dit ooit op school verteld? Wie had hen geïnformeerd over het duistere erfgoed van het humane en neutrale Scandinavische land?'

Arne Dahl maakt al vier boeken lang een perfecte combinatie van humor en spanning, van actie en reflectie, uitgeschreven in een zeer verzorgde stijl. Europa Blues is met een ijzersterk verhaal de kers op de taart. Voorlopig dan toch, want er staan er nog zes te wachten. De voorraad is nog lang niet uitgeput. Gelukkig maar.

Links: Dahls eigen site - uitgeverij De Geus - auteurspagina's van BlueOwl Books en misdaadromans.nl
Google Maps: Europa Blues op de wereldkaart

Europa Blues van Arne Dahl - oorspronkelijke titel eveneens Europa Blues - werd uitgegeven door De Geus in het voorjaar van 2008, vertaald uit het Zweeds door Ydelet Westra. 383 pagina's, isbn 9789044511109.

1 opmerking:

Jeroen zei

Ha, een nieuwe Arne Dahl :-)