30 maart 2008

Abraham Peper - Het duister van de nacht

Wat? Een twistzieke familie.

Wie? Abraham Peper is wetenschapper.

Genre: thriller

Sterren: **


'Hij is dood,' zei ze, 'en hij ligt in mijn huis en ik weet niet goed wat ik moet doen.' Ze keek naar buiten, zover het vuil op de ramen dat toeliet.
Ik observeerde haar. Niet iemand voor vergif. Een pistool? Ook onwaarschijnlijk. Of was hij gewoon van een stoel gevallen toen hij een peertje van 60 watt wilde vervangen en mocht haar man het niet weten. Of zijn vrouw. Of de buren.
'Wat denkt u van de politie?'


Recensie: Willem Friend is privédetective in Amsterdam, één van de oude stempel. Niet bang voor een klap meer of minder. Niet ongevoelig voor vrouwelijk schoon. Niet op zijn mondje gevallen. Een beetje als Philip Marlowe, maar dan in Amsterdam. Een vrouw vraagt Friends hulp omdat er een dode man in haar huis ligt. Friend trekt ernaartoe, maar wordt neergeslagen voor hij ook maar iets heeft kunnen doen. Het is de eerste keer dat Friend iets te maken krijgt met de familie Valento, maar het zal niet de laatste keer zijn. Een paar slagen, toneelstukjes, leugens en mistgordijnen later weet Friend het ook niet meer. Hoe is hij hierin terechtgekomen? En vooral: waarom?

Met Willem Friend heeft Abraham 'Ab' Peper een zeer geslaagd personage te pakken. De toon zit meteen goed, de schrijfstijl is vlot en aangenaam. Jammer dat het scenario zo ingewikkeld is. Als je tot twee keer toe een stamboom moet uittekenen op een stukje papier, weet je hoe laat het is. Al is die onduidelijkheid over de familiebanden net een stuk van het verhaal. Lastiger om uitleggen wordt het als ook nog een schimmige drugssmokkel aan het licht komt in het verre Turijn. Conclusie: leuk personage, leuke stijl, maar nodeloos gecompliceerd.

Links: Uitgeverij LJ Veen
Google Maps: Het duister van de nacht op de wereldkaart

Het duister van de nacht van Abraham Peper werd uitgegeven door L.J. Veen eind 2007. 240 pagina's, isbn 9789020406634.

Geen opmerkingen: