12 maart 2008

Hugo Matthysen - Nefast voor het konijn


De commissieleden keken elkaar veelbetekenend aan toen de klager binnenkwam. Nooit eerder hadden ze iemand gezien van wie de kleding zoveel spelfouten bevatte. Op het eerste gezicht zag de man er keurig uit, maar al gauw viel hun taalvaardige blik op de zwartglimmende sgoenen, de gryze broek en het bloue ooverhemd. De klager loopt er nogal fonetisch bij, noteerde iemand, en niet alleen qua kleding. Dat klopte, want de haaren van de man vielen bijna tot op zijn oogen, en zijn vingernaagels waren brantsgoon.

****

Hugo Matthysen, bekend van Het Leugenpaleis, Het Peulengaleis, de Bomen, Dag Sinterklaas, Kulderzipken en Clement Peerens Explosition, schrijft ook al jaren columns voor Humo. De beste stukjes bundelde hij in Nefast voor het konijn. Als je Matthysens werk een beetje kent, weet je al waaraan je te verwachten: absurde humor. De ondertitel luidt niet voor niets: een verzameling verzinsels. Mijn persoonlijke favorieten zijn de avonturen van Ivanhoe, middeleeuwse ridder. In De strijdbijl neemt Ivanhoe het op tegen Baldwin Met De Bijl. Ivanhoe verschijnt op het strijdtoneel met een pluchen bijl, zeer handig, want 'je kunt het wapen zelfs als hoofdkussen gebruiken'. Baldwin wil er ook wel zo eentje, en de twee besluiten van wapen te ruilen. Ivanhoe, nu voorzien van een ├ęcht wapen, hakt terstond het linkerbeen van Baldwin af. 'Jammer van dat been, maar die pluchen strijdbijl zal mij troost brengen', kreunt Baldwin nog. Absurd, ik zei het al, maar vaak immens grappig. Ideaal voor wie tien jaar Humo miste. Kleine waarschuwing: Nefast voor het konijn is best te consumeren in kleine beetjes. Des te meer plezier beleef je eraan.

Nefast voor het konijn van Hugo Matthysen werd uitgegeven bij The House of Books in het najaar van 2007 en telt 253 pagina's. isbn 9789044316148.

Geen opmerkingen: