Pagina's

9 maart 2008

Tom Holland - Rubicon


De Republiek was allang dood, en nu raakte ze ook uit de mode. 'Ruige eenvoud is oud nieuws. Rome is gemaakt van goud,/ En incasseert alle rijkdommen van het veroverde aardrijk.' Macht en glorie hadden de Romeinen weliswaar hun vrijheid gekost, maar hadden hun de wereld opgeleverd.

****

Rond het begin van onze tijdrekening was het Romeinse rijk het grootste en machtigste ter wereld. Het is schrijnend dat de Romeinen om dat te bereiken hun grote idealen hebben moeten opgeven. De republiek stond garant voor waarden als burgerzin en vrijheid, en wat toen democratie was. Romeinen waren vrij, verkozen hun bestuurders en handelden zoals de traditie hen dat opdroeg. In de praktijk was de Romeinse politiek natuurlijk een slangenkuil. Bondgenootschappen sneuvelden naargelang het beter uitkwam, gezworen vijandschap sloeg om in berekende partnerschap . Maar steeds bleven de basiswaarden intact. Het keerpunt kwam er met Julius Caesar, die met zijn legioenen de Rubicon overstak om op te trekken naar zijn eigen Rome. De teerling was geworpen, er was geen weg terug naar de traditionele waarden van de republiek.

Tom Holland beschrijft in Rubicon. Het einde van de Romeinse republiek hoe het zover is kunnen komen. De gebeurtenissen die in het boek beschreven worden vallen grofweg samen met de laatste eeuw voor Christus, van het eerste consulaat van Marius tot de alleenheerschappij van Augustus. Holland laat de dramatis personae tot leven komen: Cicero, Sulla, Pompeius en Caesar met hun kleine kantjes en hun grootste momenten van glorie. Rubicon is non-fictie van de bovenste plank: leest als een thriller, en toch nauwkeurig tot in de kleinste details.


Rubicon. Het einde van de Romeinse Republiek van Tom Holland - oorspronkelijke titel Rubicon. The Triumph and Tragedy of the Roman Republic werd in 2006 uitgegeven door Athenaeum - Polak & Van Gennep, vertaald uit het Engels door Boukje Verheij. 423 pagina's, isbn 9025320511.

Geen opmerkingen: