8 maart 2008

David Bodanis - E = mc²
Wat? Einstein voor dummies.

Wie? David Bodanis is auteur van een aantal populair-wetenschappelijke bestsellers. Hij woont momenteel in Londen.

Genre: wetenschap

Sterren: ****


Einstein zag in dat het heelal anders was dan iedereen dacht. Het was, besefte hij, alsof God ons had opgesloten in een box - de oppervlakte van de aarde - en ons zelfs in de waan had gebracht dat wat we van daaruit waarnamen ook alles was wat er in werkelijkheid gebeurde. Maar al die tijd bevond zich daarbuiten - recht onder onze neus als we het hadden kunnen zien - een breder domein waar onze intuïtie niet langer gold. Alleen zuiver redeneren kon ons in staat stellen te zien wat daar gebeurde.


Recensie: David Bodanis krijgt hier en daar kritiek voor zijn pogingen wetenschappelijke onderwerpen bevattelijk voor te stellen. De Standaard spreekt over 'voortvarende popularisering', een weekblad van de TU Delft omschreef Het elektrische universum als 'een knetterende hoeveelheid onzin'. Nochtans werd E=mc² bekroond met de Intermediair Wetenschapsboekenprijs én zijn we intussen al aan een zevende druk toe. Bodanis spreekt in elk geval een publiek aan dat anders misschien niet zou bereikt worden. Al heeft ook De Standaard een punt: 'Popularisering hoeft geen vrijgeleide te zijn voor onnauwkeurigheid.'

E=mc², de titel zegt het zelf, gaat over wellicht de bekendste formule aller tijden. Dat heeft ze voor een groot deel te danken aan de fotogenieke kop van haar bedenker, Albert Einstein, maar ook aan de ogenschijnlijke eenvoud van die paar letters en een gelijkheidsteken. David Bodanis gaat op zoek naar de roots van de formule, en laat een hele reeks bekende en minder bekende wetenschappers de revue passeren, vaak ook met enkele pittige details uit hun persoonlijke leven. Bodanis verklaart alle tekens en symbolen uit de formule, om daarna over te gaan naar de praktische toepassingen, met in de eerste plaats de ontwikkeling van de atoombom.

E=mc² is een al bij al licht verteerbaar boek over een moeilijk te beredeneren beginsel. De relativiteitstheorie is alvast een klein beetje duidelijker geworden. Dat je kennis over lang vergeten wetenschappers ondertussen ook nog eens wordt opgefrist, is mooi meegenomen. Zolang je maar niet de illusie krijgt dat je nu kan gaan meediscussiëren met de vooraanstaande natuurkundigen van deze tijd. Laat staan met recensenten van De Standaard of de TUDelft.

Links: Bodanis' website - Boekenwereld.com - recensies van Popular Science (Engels) en De Standaard (betalend)

E=mc². De biografie van de formule die de wereld veranderde van David Bodanis, oorspronkelijke titel E=mc². A Biography of the World's Most Famous Equation, werd uitgegeven door Ambo in 2001, vertaald uit het Engels door Jos den Bekker. 348 pagina's, isbn 9789026320804.

Geen opmerkingen: