25 april 2008

José Carlos Somoza - De tijdschim
Wat? Tien kleine wetenschappertjes

Wie? José Carlos Somoza (Havana, 1959) studeerde geneeskunde en psychiatrie. Hij ontving een Gold Dagger Award voor La caverna de las ideas (Het raadsel van de filosoof).

Genre: thriller

Sterren: ****


Volgens jouw belachelijke idee, kan iedere willekeurige man, zelfs... zelfs de meest integere man ter wereld, Jezus Christus, een monster zijn in een geïsoleerd tijdsbestek! Besef je wel wat je zegt? Dus iedereen is tot zoiets in staat... tot wat ik in de projectieruimte heb gezien. Wat ik heb gezíén, David...


Recensie: "Waarom al je krachten verspillen aan maar één wereld?" Dat is het motto van de Spaanse thrillerauteur José Carlos Somoza. Gelukkig handelt hij er ook naar. In 2002 ontving Somoza een Gold Dagger voor Het raadsel van de filosoof, een beklemmende filosofische thriller. Een heel andere wereld krijg je voorgeschoteld in Clara en het schemerduister, waarin levende "schilderijen" vermoord worden. En nu is er dus De tijdschim. Geen filosofie of kunst deze keer, maar de wondere wereld van de wetenschap.

Elisa Robledo, docente fysica, schrikt zich rot wanneer ze tijdens de les toevallig een krant openvouwt. Een artikel over de moord op een Italiaanse wetenschapper jaagt haar de stuipen op het lijf. Tien jaar daarvoor was ze samen met de Italiaan betrokken bij een geheim experiment. De bekende wetenschapper David Blanes had een theorie ontwikkeld die toelaat in het verleden te kijken. Een groep wetenschappers onderzoekt de theorie op een verder verlaten eiland in de Indische Oceaan. De experimenten, hoewel zeer succesvol, hebben een grotere impact dan verwacht. De sowieso al benauwde atmosfeer wordt nog sterker wanneer een van de wetenschappers wordt vermoord. De anderen verlaten het eiland maar moeten vaststellen dat ze de schim die op het eiland rondwaarde, niet kunnen ontvluchten. Er vallen meer doden. Alleen een ultieme confrontatie met de wazige ZigZag kan nog een oplossing brengen.

Einstein meets Return of the Zombies: Somoza maakt er een apart brouwsel van. Enerzijds worden we met twaalf wetenschappers opgesloten op een eiland, terwijl buiten een tropische storm raast, en binnen een moordende schim rondwaart. Het lijkt wel een B-film, al valt op te merken dat dit scenario niet lachwekkend is, maar ijzingwekkend spannend. Wat De tijdschim zo bijzonder maakt, is de wetenschap. ZigZag is niet zómaar een schim, maar een wetenschappelijk verantwoorde schim, een rechtstreeks gevolg van de theorieën die Somoza uit de doeken doet, zoals de snaartheorie, die de missing link zou vormen tussen de relativiteitstheorie en de kwantummechanica. Somoza gaat nog een stukje verder. Zijn sequoiatheorie kan best met een korreltje zout genomen worden, maar toch geeft ze De tijdschim een tikkeltje extra geloofwaardigheid. Niettemin zou het niet verbazen mocht De tijdschim uitgroeien tot een cultklassieker.

Eerst filosofische abracadabra, dan vermoorde schilderijen en nu een wetenschappelijk verantwoorde zombie. Benieuwd wat Somoza ons de volgende keer voorschotelt.

Links: Somoza's officiële website - wikipedia (Engels) - AW Bruna - boektrailer - recensies van Het raadsel van de filosoof en Clara en het schemerduister (via crimezone) - recensie van De tijdschim op crimezone.nl
Google Maps: De tijdschim op de wereldkaart

De tijdschim van José Carlos Somoza - oorspronkelijke titel ZigZag - verscheen bij AW Bruna in maart 2008, vertaald uit het Spaans door Corina Blank. 412 pagina's, isbn 9789022993217.

Geen opmerkingen: