15 april 2008

Toni Coppers - Niets is ooit
Wat? L'art zorgt voor troubles.

Wie? Toni Coppers (1962) is vrt-producer.

Genre: misdaadroman

Sterren: ***


Het was een van de weinige grootsteden die hij kende waar je af en toen nog het gevoel kon hebben in een dorp te wonen. En tegelijkertijd was de stad een smeltkroes, een amalgaam van mensen. Van diplomaten en mondaine luitjes die voor de NAVO, de Europese Gemeenschap of een van de tientallen internationale organisaties werkten tot Walen, Vlamingen, Brusseleirs, Maghrebijnen en zovele aangespoelde Europeanen uit de lidstaten. Een stad zonder smoel, niet bepalend, maar juist omdat Brussel zovele gezichten kende die door iedereen zelf in te vullen waren, wist hij dat hij, wiens leven uit zovele puzzelstukjes bestond, er aarden kon.


Recensie: Het nochtans hilarische Dixit, de debuutthriller van Toni Coppers, kreeg drie jaar geleden niet de aandacht die hij verdiende, net als zijn opvolger Heilige nachten. En aangezien tv-producers nu eenmaal zelden zelf voor het voetlicht treden, is de kans eerder klein dat u al kennismaakte met Toni Coppers. Dan kan daar nu verandering in komen, want met Niets is ooit schreef Coppers een heel aardige misdaadroman over een van de minst bekende plaatsen in Belgiƫ: het hippe Brussel.

Simon de Vere runt in Brussel een kunstbureau. Samen met zijn zakenpartner Laura organiseert hij kunstevenementen en geeft hij advies over fiscaal aftrekbare kunstaankopen. Zijn vader, Robert Dechamps, eigenaar van een antiekzaak in de buurt van de Zavel, kwam om in een auto-ongeval in Frankrijk. Zelfmoord, zo blijkt later. Heeft dat misschien iets te maken met de dreigtelefoontjes die Simon krijgt? Vierenvijftigduizend euro wil iemand van hem. Hij heeft geen idee waarom. Na een inbraak in de antiekwinkel komt Simon in contact met Lieze Meerhout, een van de vier inspecteurs van de Cel Kunstcriminaliteit. Zij is op dat moment bezig met een andere zaak: een moord in het Afrikamuseum van Tervuren.

Het hippe Brussel. Als je er de dagelijkse pers op naslaat, zou je het niet zeggen, maar het bestaat. Het is het multiculturele Brussel, het Brussel van de kunsthandelaars en internationale instellingen, maar ook dat van de vlooienmarkt op het Vossenplein. Ver weg van de Vlaamse vendelzwaaiers en extremisten. Het Brussel van de Brusseleirs. Een mens zou er bijna zelf willen wonen, samen met die twee andere hoofdfiguren: Simon de Vere, die de schok van het overlijden van zijn vader te verwerken krijgt, en Lieze Meerhout, de spring-in-'t-veld die haar werk gebruikt als excuus voor een slabakkend huwelijk. En als we willen, voegen we er nog een vierde hoofdrolspeler aan toe: kunst in alle vormen en gewichten, van Afrikaanse kitsch tot de Nederlandse meesterschilders. Coppers houdt alle verhaallijnen en acteurs netjes in de hand in een prima eerste deel van wat een nieuwe serie moet worden. Op naar nieuwe ontdekkingen in het onbekende Brussel.

Links: misdaadauteurs.be - een reportage van tvbrussel - recensies van Dixit en Heilige nachten bij crimezone.nl
Google Maps: Niets is ooit op de wereldkaart

Niets is ooit van Toni Coppers verschijnt op 19 april 2008 bij uitgeverij Manteau. 253 pagina's, isbn 9789022322291.

Geen opmerkingen: