4 mei 2008

Pablo Tusset - Het beste wat een croissant kan overkomen
Wat? Onemanshow van een dikkerd.

Wie? Pablo Tusset (Barcelona, 1965) is een Spaanse bestsellerauteur.

Genre: misdaadroman

Sterren: **


Al sinds jaren was mijn leven eenvoudig en overzichtelijk: ik voedde me met het goedkoopste wat in de supermarkt te krijgen was, ik sliep net zolang tot ik me in bed begon te vervelen, ik zoop een flink eind weg, neukte op z'n tijd en wisselde over de e-mail wat onzin uit met mafketels her en der in de wereld. Ik was er voorwaar in geslaagd om van mijn leven het paradijs van Baloe te maken, een vreedzaam bestaan in een jungle waarin alles wat je nodig hebt binnen handbereik is. Maar plotseling krijg je de kous op je kop, een vuilniswagen staat dwars op straat en jij bent maar een sportwagen die ertegen opknalt.


Recensie: Pablo 'Baloe' Miralles, gezegend met een Geachte Moeder, een Geachte Vader en een Voortreffelijke Broer - die hij The First noemt - is het zwarte schaap van de familie. Hij rookt, zuipt, neukt en slaapt, en daar blijft het ook bij. Maar wanneer zijn broer en diens secretaresse verdwijnen, trekt Pablo op onderzoek. Of misschien is dat te sterk uitgedrukt. Pablo zet er een privédetective op, plundert de bankrekening van zijn broer, en laat voor de rest maar gebeuren wat gebeurt.

Het beste wat een croissant kan overkomen is roomboter. Dat is een van de duidelijkste conclusies in Pablo Tussets bestseller. Het verhaal is nogal warrig - het is me nog altijd niet helemaal duidelijk wie de grote boosdoeners zijn - maar is dan ook vooral bedoeld als onemanshow van een dikke dertiger. Af en toe om te lachen, maar vaak ook niet. Een carrousel van gebeurtenissen rond een antiheld en zijn rijke familie, langsheen alle hoekjes van het hippe Barcelona. Pure cult, dit boek. You love it or you hate it. Maar eerlijk gezegd: dat weet je al van zodra je de foute cover aanschouwt.

Links: uitgeverij Signatuur - de film op IMDb - recensies van spanje.blog.nl en Deadline
Google Maps: Het beste wat een croissant kan overkomen op de wereldkaart

Het beste wat een croissant kan overkomen van Pablo Tusset - oorspronkelijke titel Lo mejor que le puede pasar a un cruasán - werd eind 2007 uitgegeven bij Signatuur, vertaald uit het Spaans door Gijs Mulder. 360 pagina's, isbn 9789056722647.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Flauw na 291 bladzijden,waarin weinig gebeurt, weet je nog niet veel meer. Als dit zijn bestseller is heb ik zeker geen zin andere werken van die auteur te lezen.

Anoniem zei

De stijl komt gedateerd over, alsof je een jaren 70 C-film scenario leest, toen drugs gebruik en overmatig zuipen nog spannend was. Zelfs als vakantielectuur anno 2014 teleurstellend.