8 mei 2008

David Park - De verzoening
Wat? De waarheid doet soms pijn. Veel pijn.

Wie? David Park (Belfast, 1954) schreef eerder verschillende prijswinnende romans.

Genre: literaire thriller

Sterren: ****


Nu zal het de wereld verder een zorg zijn, want er zijn grotere oorlogen en veel ingrijpender terreuracties en het enige wat overblijft is deze grote schoonmaak, deze eindbalans, dit afsluiten - de eufemismen die hij heeft moeten dulden zijn in principe oneindig -, maar als hij nog een laatste blik op de beklemmende geslotenheid van de hemel werpt en Beckett vervolgens opdraagt hem naar zijn kantoor te rijden, is er maar één beeld dat hij koestert, en dat is dat van een schurftige, door vlooien geteisterde oude hond die terugloopt om nog eens aan zijn eigen kots te snuffelen.


Recensie: Nu het met de Noord-Ierse vrede eindelijk de goede kant opgaat, besluit het nieuwe, gemengde bestuur een waarheidscommissie te installeren. Voorzitter van de commissie wordt de intellectueel Henry Stanfield, zelf de zoon van een katholieke moeder en protestantse vader. Hij komt er al snel achter dat zijn taak nog moeilijker wordt dan verwacht. Zeker in een zaak als die van Connor Walshe, waarin de nieuwe minister van Cultuur en Jeugdzaken, voormalig IRA-aanvoerder, een rol lijkt te spelen. Walshe werd als tiener vermoord nadat hij als informant werd gerecruteerd door politieman James Fenton. Om de waarheid te achterhalen wordt een voormalige IRA-strijder weggehaald bij zijn nieuwe gezin in Florida.

De verzoening beschrijft het verhaal van vier mannen, elk geconfronteerd met hun verleden: de dood van een tiener, in de oorlogslogica niet meer dan een van de vele slachtoffers. In het geval van Stanfield komt daar nog de moeizame relatie met zijn dochter bij, die hem de dood van haar moeder verwijt. Elk van de mannen tracht een nieuw begin te maken, maar de zoektocht naar de waarheid dreigt oude wonden terug open te rijten. Je kan je de vraag stellen of de commissie wel zin heeft, ook, en misschien vooral, voor de slachtoffers, Walshes moeder en zus, als je bedenkt dat tegenover de pijn geen gerechtigheid staat - in ruil voor de getuigenissen is amnestie beloofd. Park onthult beetje bij beetje de waarheid over Walshes dood, met veel aandacht voor het heropgebouwde leven dat de vier noodgedwongen achter zich moeten laten.

David Park vertelt een ontroerend en schrijnend verhaal over gekwetste personages, over waarheid, over hoe moeilijk goed en kwaad te onderscheiden zijn in een zinloze oorlog. Parks literaire achtergrond is duidelijk te merken in deze roman met spannende trekjes. Een geladen thema verpakt in een treffend verhaal.

Links: uitgeverij Atlas - recensies van nu.nl en BOEK Magazine
Google Maps: De verzoening op de wereldkaart

De verzoening van David Park - oorspronkelijke titel The Truth Commissioner - verscheen bij Uitgeverij Atlas in februari 2008, vertaald uit het Engels door Ronald Vlek. 367 pagina's, isbn 9789045005492.

Geen opmerkingen: