3 augustus 2008

Percy Kemp - Musc
Wat? What's that smell?

Wie? Percy Kemp (Libanon, 1962) is een Libanees-Britse Fransman en politiek adviseur.

Genre: roman

Sterren: ****


Een gentleman, dat is bekend, is alleen met opzet onbeschoft, en Armand Em was een gentleman. En hij was met opzet onbeschoft. Al ruim twaalf jaar. Altijd begon meneer Em dus zijn dag met die middelvinger die even onbillijk was als niet te billijken en waarmee hij zich, met de theatraliteit een Duce waardig, richtte tot doden die absoluut niets terug konden doen. Het was Meneer Ems manier om te zeggen: Hiep, hiep, hoera, we leven nog! Want Meneer Em was een vechter.


Recensie: Meneer Em is het prototype van de al iets oudere, punctuele, verfijnde (sommigen zouden zeggen verwaande) Franse heer. Hij is een voormalig medewerker van de Franse geheime dienst, gezegend met een mooi pensioen en een dito maƮtresse. Zij is het die op een dag een verandering vaststelt. Meneer Em ruikt niet meer hetzelfde. Meneer Ems eau de toilette, sinds jaar en dag een trouwe bondgenoot in het dagelijkse leven, blijkt vanaf nu alleen te verkrijgen op basis van synthetische muskus in plaats van de iets wildere variant. Dat kan meneer Em niet verdragen, en na een ultiem reddingsplan gaat hij er bijna aan tenonder. Tot hij besluit de passende conclusie te trekken.

Musc is een knappe, vlotte roman over de eigenaardigheden van een oudere man, over verroeste gewoontes die onmogelijk te handhaven zijn. Geschreven met gevoel voor ironie en veel inlevingsvermogen. Mooi werk.

Links: Uitgeverij De Geus - recensie van ANSIEL en Hotel Boekenlust

Musc van Percy Kemp - oorspronkelijke titel eveneens Musc - werd uitgegeven bij De Geus in 2002, vertaald uit het Frans door Marianne Kaas.
157 pagina's, isbn 9044501070

Geen opmerkingen: