29 juli 2008

Henning Mankell - De ChineesWat? Wat voert de Chinees in zijn schild?

Wie? Henning Mankell (1948) is Zwedens bekendste misdaadauteur.

Genre: misdaadroman

Sterren: ****


Bij de bosrand begint de wolf te eten. Omdat het vlees niet bevroren is gaat het gemakkelijk. Hij heeft nu heel erge honger. Als hij een van de leren schoenen heeft weggetrokken begint hij onder aan het been te knagen, bij de voet.
Het heeft 's nachts gesneeuwd, daarna is het gestopt. Terwijl de wolf eet beginnen er weer lichte sneeuwvlokken op de bevroren grond te vallen.


Recensie: Wanneer bijna een heel Zweeds dorp op gruwelijke wijze vermoord wordt aangetroffen, verwacht je elk moment dat Kurt Wallander zal opdagen, eventueel ondersteund door dochter Linda of Stefan Lindmann. Maar dat gebeurt niet: politievrouw van dienst is deze keer Vivi Sundberg, die verder niet veel meer dan een bijrolletje speelt. De hoofdrol is voor rechter Birgitta Roslin, wiens stiefgrootouders in het ondergesneeuwde dorp werden omgebracht. Wanneer Birgitta met een oververmoeidheid thuis zit, besluit ze naar het dorp te vertrekken. Een dagboek en een rood lint dat ter plaatse werd gevonden, overtuigen haar ervan dat een Chinees bij de moorden betrokken is. Terwijl ze piekert over een slabakkend huwelijk geraakt ze steeds meer betrokken bij de zaak, vooral als ze zich op reis in Peking in het hol van de leeuw blijkt te bevinden.

Henning Mankell besteedt de laatste tijd steeds minder tijd aan het schrijven van thrillers pur sang. Ook Wallander kon op tijd en stond zijn gal spuien over een overheid die maar liet begaan, maar in dat opzicht is De Chinees een nieuwe mijlpaal. Dit is niet in de eerste plaats een thriller, maar een roman over het zichzelf voorbijsnellende China, over een staat in tweestrijd tussen liberalisme en socialisme, over jeugdidealen, over kolonialisme. Gezien Mankells voorgaande werken is het geen wonder dat Afrika opnieuw een prominente rol speelt, het continent dat zich, pas losgemaakt van oude Westerse demonen, dreigt vast te klinken aan nieuwe, dit keer Oosterse, kolonisatoren. Toch is ook het thrilleraspect niet te versmaden. Mankell maakt de spanning voelbaar tussen de passages door die je aan het denken zetten over de opkomende wereldmacht. Enige minpuntje: in vergelijking met Roslin is Kurt Wallander het zonnetje in huis, en dat wil al wat zeggen. De Chinees is niettemin nieuw vakwerk van Henning Mankell. We hadden niet anders verwacht.

Meer van Henning Mankell: Kennedy's brein - Labyrint - Aan de oever van de tijd - Midzomermoord - Dwaalsporen
Links: Mankell bij Ine Jacet - De Geus - officiƫle website (Engels) -recensies van Ine Jacet, De Spanningsblog, crimezone.nl, Het Parool, Goedslecht
Google Maps: De Chinees op de wereldkaart
De Chinees van Henning Mankell - oorspronkelijke titel Kinesen - verscheen bij De Geus in het voorjaar van 2008, vertaald uit het Zweeds door Corry van Bree.
533 pagina's, isbn 9789044512588

Geen opmerkingen: