29 december 2007

Henning Mankell - Kennedy's brein
Wie? Henning Mankell (Zweden, 1948) werd wereldberoemd met zijn thrillerreeks over Kurt Wallander. Hij woont parttime in Afrika.

Wat? De aidsindustrie.

Genre: literaire thriller

Sterren: ****


Ze begreep meteen dat hij dood was. In een waanzinnige poging om zich te bevrijden van dat besef, schreeuwde ze het uit. Maar hij bewoog niet, hij lag in zijn bed en was er niet meer.


Recensie: Tot dusver had Mankell zijn Zweedse misdaadromans en zijn Afrika-romans. Twee aparte werelden, een enkele uitstap van Wallander niet te na gesproken. Nu combineert Mankell de twee werelden voor de eerste keer. Kennedy's brein gaat over misdaad, maar ook over het onderwerp dat Mankell het meest na aan het hart ligt: de vele Afrikaanse aidsdoden. Het was de woede die hem dreef, schrijft hij in zijn nawoord.

Louise Cantor gaat naar huis nadat ze in Griekenland als archeologe opgravingen heeft geleid. In Stockholm springt ze eerst bij haar zoon Henrik binnen. Ze vindt alleen zijn lijk, netjes in bed met een pyjama aan. De politie komt tot de conclusie dat Henrik zelfmoord pleegde. Louise kan dat niet geloven, maar ze moet tot de constatatie komen dat er veel is dat ze niet weet over Henrik. Haar zoektocht naar wie hij echt was en naar de waarheid over zijn dood leidt haar naar Australië, Barcelona en ten slotte Mozambique.

Naar aloude gewoonte komt Mankell traag op gang. Hij heeft de soms vervelende gewoonte de meest diepzinnige gedachten in dialogen en tussenzinnetjes te willen pompen. Boeiend wordt het pas wanneer duidelijk wordt waar het boek eigenlijk om draait, een van de prangendste problemen waar Afrika mee te kampen heeft: aids. Mankell heeft het over de prostitutie, de armoede, de wijdverbreide corruptie, de geneesmiddelenindustrie die niets voor niets doet. Kennedy's brein ontroert en stemt tot nadenken.

Meer van Henning Mankell: Labyrint - Aan de oever van de tijd - Midzomermoord - Dwaalsporen
Links: Mankell bij Ine Jacet - De Geus - officiële website (Engels) - recensies van De Spanningsblog, de Volkskrant en misdaadromans.nl - een artikel van Ine Jacet
Google Maps: Kennedy's brein op de wereldkaart

Kennedy's brein van Henning Mankell - oorspronkelijke titel Kennedys hjärna - werd uitgegeven door De Geus in 2007, vertaald uit het Zweeds door Carole Post van der Linde. 377 pagina's, isbn 9789044507836.

Geen opmerkingen: