16 februari 2003

Henning Mankell - Dwaalsporen
Wie? De Zweed Henning Mankell (1948) werd wereldberoemd met zijn Wallander-thrillers.

Wat? Wallander onderzoekt moorden die verband houden met seksueel misbruik.

Genre: thriller

Sterren: *****


Hij keek naar zijn gezicht in de spiegel. Toen trok hij de eerste zwarte strepen over zijn voorhoofd. Hij deed het met vaste hand, merkte hij. Hij was dus niet nerveus. Terwijl het toch de eerste keer was dat hij zijn oorlogsbeschildering echt aanbracht. Wat tot nu toe een vlucht was geweest, zijn manier om zich tegen al het onrecht dat hem voortdurend was aangedaan te verweren, werd nu iets totaal anders. Het werd menens.


Recensie: Henning Mankell beschrijft een moordonderzoek zoals het (vermoed ik) werkelijk is: geen oplossingen en tips die uit de lucht komen vallen, maar hard labeur dat geleidelijk vruchten afwerpt.

Het is Mankells grootste verdienste dat hij die spanning ook kan vasthouden, ook al worden zijn thrillers steeds dikker. Alleen jammer dat De vijfde vrouw, geschreven in 1996, door uitgeverij De Geus eerder werd uitgebracht dan deze Dwaalsporen uit 1995. In De vijfde vrouw nemen we afscheid van Wallanders oude vader, in Dwaalsporen is de man terug in leven en klaar om met zijn zoon een laatste reis naar Rome te ondernemen. Dat stoort de logische opbouw doorheen de Wallanderreeks, en net die lijn maakt de hele serie zo uniek.

Intussen is deel zeven in de reeks van negen al uit, Midzomermoord. Laat ons hopen dat de hoge verwachtingen worden ingelost.

Meer van Mankell: Aan de oever van de tijd - Labyrint - Midzomermoord
Links: Mankell bij Ine Jacet - De Geus - officiƫle website (Engels)
Google Maps: Dwaalsporen op de wereldkaart

Dwaalsporen van Henning Mankell werd uitgegeven bij De Geus in 2002 en werd uit het Zweeds vertaald door Bertie van der Meij. ISBN 9052268169.

Geen opmerkingen: