31 maart 2007

Henning Mankell - LabyrintWie? Henning Mankell is de bekendste Zweedse misdaadschrijver.

Wat? De vondst van een schedel leidt officier van justitie Louise Rehnström naar een financieel kluwen en onaangename verrassingen.

Genre: thriller

Sterren: ***


Opeens ontdekt een van de jagers een schedel die in een spleet tussen het graniet vastzit. De schedel is bruin en zit onder de meeuwenpoep. De mannen beginnen rond te kijken, maar kunnen verder niets vinden. Geen skelet. Ze zijn onaangenaam verrast en zien daardoor niet dat een vlucht zeevogels vlak langs het eilandje scheert.


Recensie: Labyrint was oorspronkelijk een script, verfilmd in 1999. Pas later besloot Mankell er ook een boek van te maken. Die herkomst is er duidelijk aan te merken. Mankell beschrijft elke scène in een apart hoofdstuk(je). Andere locatie, ander hoofdstuk. Hij schrijft wat hij ziet, zonder al te veel tierelantijntjes toe te voegen, zonder diepe gedachten tot uitdrukking te brengen. Alles wordt herleid tot enkele korte zinnen, staccato, afgebroken. Dat is niet noodzakelijk slecht, maar het is wel even wennen. Het verklaart misschien ook waarom de hoofdpersonages niet echt tot leven komen. Gelukkig sluipt er gaandeweg nog wat spanning binnen, wat Labyrint wel tot een goed boek maakt. Goed, maar ver van zijn beste werk.

Meer van Mankell: Aan de oever van de tijd - Midzomermoord - Dwaalsporen
Links: Mankell bij Ine Jacet - De Geus - officiële website (Engels)

Labyrint van Henning Mankell werd uitgegeven door uitgeverij De Geus in 2007. De vertaling uit het Zweeds is van de hand van Janny Middelbeek-Oortgiesen. ISBN 9789044504163.

Geen opmerkingen: