27 juli 2008

William C. Gordon - De dode in smoking
Wat? Een smoking in Chinatown.

Wie? William C. Gordon (1937) is behalve de echtgenoot van Isabel Allende ook advocaat en auteur.

Genre: misdaadroman

Sterren: ***


Samuel krabde zich vertwijfeld op het hoofd, waarop het rode haar aanmerkelijk dunner begon te worden, en nam een flinke trek van zijn filterloze sigaret. Hij droeg een sjofel colbertje dat slap over zijn afhangende schouders viel. De mouwen zaten vol brandgaten en de schouderpanden waren bezaaid met roos. Hij was het tegendeel van de keurige Rockwood die, ondanks de hooghartige glimlach die zijn gelaatsuitdrukking ontsierde, een knappe, charmante man was geweest.


Recensie: 'Laat maar, dat kan ik beter', zei Isabel Allende toen haar man te kennen gaf ook wel eens een boek te willen schrijven. Hij heeft niet geluisterd. De dode in smoking is een feit. Dat het boek op den duur naast zijn bekende echtgenote en een onafscheidelijke hoed ook nog gaat bijdragen aan zijn reputatie is zelfs helemaal niet uitgesloten.

Reginald Rockwood III. Zo heet de dode in smoking. Hij werd overreden door een trolleybus, wat voor het gemak wordt afgedaan als zelfmoord. Reginalds drinkebroer Samuel Hamilton ruikt onraad wanneer op een herdenkingsdienst niemand komt opdagen, niet eens de dode zelf. Heeft Reginald zijn eigen begrafenis in scène gezet? Het lijk is alvast écht, stelt Samuel even later in het mortuarium vast. Maar hoe kwam Reginald, zo arm als een kerkrat, aan maar liefst vijf dure smokings? In het San Francisco van de jaren 1960 trekt Samuel op onderzoek.

Gordon verweeft veel couleur locale door zijn debuutthriller, die voor een groot stuk in Chinatown afspeelt. Hamilton is leuk gecast als de ietwat slome advertentieverkoper, die jaagt op een job als reporter. Het onderzoekstempo, ook bij de regelmatige opduikende FBI, ligt een stuk lager dan wat je vandaag zou verwachten. Toch is de misdaad alom aanwezig: kunstsmokkel uit China, corrupte agenten, heling door Mexicaanse immigranten. De relaxed sixties komen weer tot leven in De dode in smoking.

Links: Gordons officiële website - recensies van nu.nl en De Spanningsblog
Google Maps: De dode in smoking op de wereldkaart

De dode in smoking van William C. Gordon - oorspronkelijke titel The Chinese Jars - werd uitgegeven door Signatuur in juli 2008, vertaald uit het Engels door Anke ten Doeschate.
223 pagina's, isbn9789056722197

Geen opmerkingen: