27 september 2008

Claude Cueni - Het grote spel
Wat? Papieren geld

Wie? Claude Cueni (Basel, 1956) is een Zwitserse romanschrijver en scenarist.

Genre: roman

Sterren: ***


'Prijshoudend?' vroeg de hertog perplex. 'Alweer zo'n nieuw woord. Hebben we dagelijks nieuwe woorden nodig om deze waanzin te kunnen verklaren? Dat maakt me angstig, monsieur Law. Mij schijnt toe dat men de een het geld uit de zak klopt om het aan de ander door te geven. En als het grote spel is afgelopen...'
'Dit is geen spel, monsieur,' probeerde John Law de bezwaren van de hertog weg te nemen. 'Dit is het begin van een nieuwe tijd.'


Recensie: Toegegeven, het gaat momenteel niet zo goed op de beurs. Maar dat is niets in vergelijking met wat John Law meemaakte. Zijn huis - misschien benadert 'paleis' dichter de waarheid - werd belegerd door een massa Frans gepeupel, gewoon omdat hij een beetje extra geld in de economie probeerde te pompen. Hij deed dat door iets uit te vinden dat tegenwoordig met al onze homebanking-mogelijkheden alweer achterhaald is. Begin de achttiende eeuw was het nog een letterlijk en figuurlijk revolutionair idee, geld dat níet gedekt werd door een stukje metaal dat exact evenveel waard was. Met de vondst van het papieren geld is de Schot John Law een van de grondleggers van de economische wetenschap, maar die status is er niet zonder slag of stoot gekomen.

De Zwitser Claude Cueni volgt in zijn roman Het grote spel het leven van John Law. Na een spannende start met duels en wapengekletter wijdt Law er zijn leven aan zijn ideeën te slijten in Parijs, waar de Zonnekoning net naar de eeuwige jachtvelden is vertrokken. Sommigen zijn zijn ideeën best genegen, maar hij moet wel opboksen tegen de traditionele bankiers en belastinginners in het mondaine en ietwat decadente Parijs. Cueni maakt er een vlot boek van, dat vooral in het eerste deel, met een ontsnapping uit een Londense gevangenis, veel weg heeft van een BBC-avonturenspektakel à la The scarlet pimpernel. Later komt de nadruk iets meer te liggen op de financiële plannen, en kabbelt het boek verder tot Law de kans krijgt waar hij al zo lang op wachtte. Helaas dreigt het noodlot hem op dat moment te achterhalen. Leuk boek, maar verwacht niet te veel diepgang.

Links: Cueni's eigen site - Wikipedia (Duits) - uitgeverij Querido - recensie van nu.nl

Het grote spel van Claude Cueni - oorspronkelijke titel Das grosse Spiel - verscheen bij Q in september 2008, vertaald uit het Duits door Jos Valkengoed.
430 pagina's, isbn 9789021434360

Geen opmerkingen: