29 oktober 2008

Martin Cruz Smith - De geest van Stalin
Wat? Wat doet Stalin in de metro?

Wie? Martin Cruz Smith (Pennsylvania, 1942) schreef misdaadromans onder verschillende namen, waaronder de beroemde reeks over Renko Arkadi.

Genre: thriller

Sterren: ***


Zou de sneeuw ooit ophouden? vroeg Arkadi zich af. Een Pathfinder stopte naast een benzinepomp. De maffia werd behoudend. Nu ze ieder hun eigen grondgebied veroverd en geconsolideerd hadden waren ze verdedigers van de status-quo geworden. Hun kinderen zouden bankiers worden, en de kinderen dáárvan dichters, zoiets. Daar kon je op rekenen, binnen vijftig jaar, een gouden tijdperk van de poëzie.


Recensie: Ik word er zo moe van, van Martin Cruz Smith. Hij schrijft goeie boeken, dat staat buiten kijf. Als je maar niet denkt dat je tussen de soep en de patatten een paar paragrafen kan lezen. Elk woord moet de tijd gegund worden door te dringen, en dat is best vermoeiend.

In De geest van Stalin botst Arkadi Renko, bekend van o.a. Gorki Park, op alle problemen van het hedendaagse Rusland. Een gebrek aan democratie, Tsjetsjeens oorlogsleed, armoede en alcoholisme, met als nevenverschijnsel de groeiende aanhang van de leider die allang zijn miljoenen slachtoffers is gevolgd naar de hel: Josef Stalin. Het is die laatste die een en ander in gang zet door postuum op te duiken in een metrostation. Wordt hier een nieuwe hype gecreëerd? Arkadi Renko mag het uitzoeken, en hij doet dat zoals gewoonlijk op zijn eigen, eigenzinnige manier. Hij komt in aanvaring met een oorlogsheld, die niet alleen politieke ambities koestert, maar ook achter Arkadi's vriendin Eva aanzit.

Martin Cruz Smith bezit het zeldzame vermogen met een paar woorden tot in je hart door te dringen, en af en toe heb je scènes die de grond van de zaak aanpakken. Misschien is De geest van Stalin wat overladen met miserie, maar toch: prachtige thematiek en een prachtig verhaal. Maar ik word er zo moe van.

Links: wikipedia (Engels) - officiële site - misdaadromans.nl - recensies van Ine Jacet, Gerd Boeren, Blue Owl Books en Trouw
Google Maps: De geest van Stalin op de wereldkaart

De geest van Stalin van Martin Cruz Smith - oorspronkelijke titel Stalin's Ghost - werd uitgegeven bij Anthos in 2007, vertaald uit het Engels door Eisso Post.
311 pagina's, isbn 9789041412133

Geen opmerkingen: