26 oktober 2008

John le Carré - De luistervink
Wat? Je gelooft niet wat hij hoort.

Wie? John le Carré (Dorset, 1931) is de bekendste auteur van spionageromans ter wereld.

Genre: spionageroman

Sterren: ***


Het is een op een. Het is Haj tegen Salvo, mano a mano, met Dieudonné als de argeloze toeschouwer. Het is Haj's Shi en Haj's tapdansen en Haj's sprongen en capriolen tegen Salvo's stelende oren. Haj's krokodillen roffelen als klompen op de keien. Hij draait pirouettes, zijn stem gaat omhoog en omlaag en alle kanten op, een beetje Kinyarwanda, een beetje Shi en dan een beetje Frans argot om de mengelmoes nog ingewikkelder te maken.


Recensie: Afrika. Na het prachtig verfilmde The constant gardener, speelt ook De luistervink in 's werelds meest verscheurde continent. Dat is eigenlijk niet helemaal correct, want over het gebied van de grote meren wordt overal beslist, behalve in Goma of Bukavu zelf. Dat is ook het geval in De luistervink, dat zich grotendeels afspeelt op een noordelijk gelegen eiland, waar een geheim syndicaat een conferentie organiseert om Oost-Congo achter één leider te scharen, de Mwangaza. Als tolk is Bruno Salvador ingeschakeld, een ietwat naïeve halfbloed, geboren in Congo en wonend in Londen, die wel eens een vertaalklusje opknapt voor de Britse geheime dienst. Naarmate de conferentie vordert, begint Bruno te beseffen in welk spel hij meespeelt, en daar kan hij zich moeilijk mee verzoenen.

Vooral de lange intro maken van De luistervink niet Le Carré's beste werk. Maar het middenstuk doet je even iets wegslikken, en het einde is niet alleen spannend, maar ook ontroerend mooi: dat er toch nog mensen zijn die zich bekommeren om een pak sukkelaars aan de andere kant van de wereld. Jawel, zelfs op een mindere dag weet Le Carré er nog iets moois uit te persen.

Meer van John le Carré: Absolute vrienden - Spion aan de muur - Het Rusland huis - De ondraaglijke vrede
Links: Ine Jacet - De Boekenplank - wikipedia - recensies van Ine Jacet en crimezone.nl
Google Maps: De luistervink op de wereldkaart

De luistervink van John le Carré - oorspronkelijke titel The Mission Song - verscheen bij uitgeverij Sijthoff in 2006, vertaald uit het Engels door Rob van Moppes.
351 pagina's, isbn 9024554454

Geen opmerkingen: