19 oktober 2008

Tomas Ross & Maj Sjöwall - De vrouw die op Greta Garbo leek
Wat? Vader zoekt dochter.

Wie? Tomas Ross (1944) is een Nederlandse schrijver en scenarist; Maj Sjöwall (1935) is de helft van het legendarische Zweedse schrijversduo Sjöwall & Wahlöö.

Genre: roman

Sterren: ***


'Svenska Aftonbladet is het toch?' vroeg hij.
De vrouw knikte en pakte het microfoontje. Vreemd genoeg brandde het rode lampje op de recorder nu niet meer.
'U lijkt op Greta Garbo,' zei de staatssecretaris. 'Weet u wel.'


Recensie: Tomas Ross is een van de beste misdaadauteurs die Nederland rijk is, met o.a. drie Gouden Stroppen op zijn naam. Maj Sjöwall is de vrouwelijke helft van het echtpaar Sjöwall-Wahlöö, wereldberoemd dankzij hun creatie Martin Beck. Een combinatie van beide schrijvers moet wel vuurwerk opleveren, zou je denken. Niet dus. De vrouw die op Greta Garbo leek, voor het eerst gepubliceerd in 1990, is een goed boek, maar nauwelijks spectaculair te noemen.

Het verhaal speelt grotendeels in Stockholm, maar heeft een Nederlandse hoofdrolspeler. Ab Kroonen ziet tot zijn grote ontzetting zijn eigen dochter verschijnen in een pornofilm op het tv-kanaal van zijn Duitse hotel. Hij heeft lange tijd niets meer van Christine gehoord, zodat hij besluit op onderzoek te trekken naar Zweden. Daar krijgt hij de hulp van journalist Peter Hill die een duister zaakje van de Zweedse geheime dienst op het spoor is.

Enkele uren ontspannende lectuur is wat je kan verwachten, met een matige dosis spanning op het einde. De vrouw die op Greta Garbo leek is een gedegen, Scandinavisch aandoend misdaadverhaal, met twee vijftigers-met-zorgen in de hoofdrol. Op een goeie namiddag heb je 'm uit, en veel langer zal hij ook niet blijven hangen.

Links: de site van Tomas Ross - wikipedia over Tomas Ross en over Sjöwall & Wahlöö - Misdaadromans.nl over Sjöwall & Wahlöö
Google Maps: De vrouw die op Greta Garbo leek op de wereldkaart

De vrouw die op Greta Garbo leek van Tomas Ross en Maj Sjöwall werd in 2008 heruitgegeven bij uitgeverij Cargo (vierde druk).
247 pagina's, isbn 9789023429760

Geen opmerkingen: