18 oktober 2008

Agatha Christie - Tien kleine negertjes
Wat? Tien kleine negertjes gingen uit eten langs verre wegen. / Eén stikte in zijn drankje – toen waren er nog negen.

Wie? Agatha Christie (1890-1976) is Engelands bekendste misdaadschrijfster.

Genre: misdaadroman

Sterren: ***


'Maar de clou van deze hele geschiedenis is: Wij gaan niet weg van dit eiland. Niemand van ons zal het ooit verlaten... Het is het einde, begrijpt u - het einde van alles...'


Recensie: Hoeveel thrillerlezers, en zelfs lezers tout court, zijn er niet ooit aan hun ontdekkingstocht begonnen bij Agatha Christie, de queen van de misdaadromans? Hoeveel lezers haastten zich in de bib naar de letter C, alvorens ze zich, na tientallen Christie-titels, gedwongen zagen andere horizonten op te zoeken? Hercule Poirot en Miss Marple kent iedereen, maar eigenaardig genoeg is het Tien kleine negertjes dat dé klassieker is geworden in Christie's omvangrijke oeuvre. Het is dan ook haar meest thrillerachtige boek. Want laat ons wel wezen, verder draait het toch vooral om Hercule Poirot die, omringd door alle usual suspects, met behulp van zijn grijze cellen de snoodaard weet te ontmaskeren.

Niet zo in Tien kleine negertjes, dat het toch vooral moet hebben van de suspense, die ook na zoveel jaren nog aardig weet stand te houden. Het verhaal zal wel alom bekend zijn: tien slachtoffers van diverse pluimage worden afgezonderd op een verlaten eiland om één na één te worden omgebracht. Wie van de tien is de dader? Wie heeft dat allemaal in scène gezet? De denkoefening is het belangrijkste kenmerk van het boek, dat verder vooral betekenis heeft door de navolging die ze kreeg van andere schrijvers. Prettige herkennismaking met de grand lady of crime.

Links: wikipedia - Christie website - Nederlandstalige site van uitgeverij Poema - wikipedia over het boek - recensie van Gerd Boeren (misdaadromans.nl)
Google Maps: Tien kleine negertjes op de wereldkaart

De boeken van Agatha Christie, waaronder Tien kleine negertjes, oorspronkelijke titel Ten little niggers / And then there were none, worden met de regelmaat van de klok heruitgegeven bij Luitingh-Sijthoff.

1 opmerking:

Daniels Jessica zei

Inderdaad een prachtverhaal. Hercule Poirot, Miss Marple, Tommy en Tuppence zijn zeker een toegankelijke instap naar het genre. Het zijn rasechte whodunit's.