16 oktober 2008

Robert van Gulik - Halssnoer en kalebas
Wat? Rechter Tie in het paleis.

Wie? Robert van Gulik (1910-1967) was een Nederlandse diplomaat, sinoloog en schrijver.

Genre: historisch misdaadverhaal

Sterren: ***


De oude man ging voort: 'Een kalebas wordt pas nuttig als ze geledigd is. De droge bast kan dan dienst doen als kruik. Hetzelfde geldt voor ons, magistraat. Pas als we onszelf geledigd hebben van al onze ijdele hoop, al onze kleinzielige begeertes en lang gekoesterde illusies, kunnen we nuttig zijn voor anderen. Misschien zult u dat later inzien, magistraat, als u ouder bent.'


Recensie: Hij is een beetje naar de achtergrond verdwenen, Robert van Gulik. Nochtans was hij een van de groten onder de Nederlandse detectiveschrijvers, met veel bijval in exotische landen als Japan en China. Bekendst zijn zijn Rechter Tie-verhalen, gesitueerd in zevende-eeuws China. Halssnoer en kalebas is er één van. Daarin wil rechter Tie van een welverdiende vakantie genieten in Rivierstad, maar het lijk van een man en de diefstal van een prinselijk halssnoer gooien roet in het eten.

Halssnoer en kalebas is een aangename whodunit, maar ook iets meer dan dat. De zeden en gebruiken van het antieke China prikkelen de verbeelding. Figuren als een zwaardvechtende monnik zorgen voor de filosofische toets. Een snuifje spanning en romantiek ronden het geheel smakelijk af.

Links: wikipedia - rechtertie.nl - De Boekerij

Halssnoer en kalebas van Robert van Gulik werd door de auteur zelf vertaald uit het Engels en voor het eerst gepubliceerd in 1967 - vijfde druk in 2005 bij De Boekerij.
170 pagina's, isbn 9022542025

Geen opmerkingen: