20 november 2008

Stieg Larsson - Mannen die vrouwen haten
Wat? De moord op Harriët Vanger.

Wie? Stieg Larsson (Zweden, 1954 - 2004), hoofdredacteur van beroep, overleed nog voor zijn eerste boek gepubliceerd werd. De Millennium-trilogie werd niettemin een groot succes.

Genre: misdaadroman

Sterren: ****


"We zijn nu bij de eigenlijke reden gekomen dat ik jou in de arm wil nemen. Ik wil dat je uitzoekt wie van de familie Harriët Vanger heeft vermoord en sindsdien, al veertig jaar lang, probeert mij tot waanzin te drijven."


Recensie: Extreem verslavend, dit eerste boek in de Millennium-trilogie van Stieg Larsson. In een zucht ben je alweer honderd pagina's verder in een heerlijk gecomponeerd verhaal rond twee zeer uiteenlopende karakters.

Mikael Blomkvist is journalist, een man van de wereld. Lisbeth Salander zou het liefst niét buitenkomen, maar moet toch af en toe haar baas onder ogen komen. Ze werkt voor een beveiligingsbedrijf, en haar taak bestaat erin mensen in kaart te brengen. Samen gaan Mikael en Lisbeth de strijd aan met een schimmige financier die Mikael bijna ruïneerde, en gaan ze op zoek naar de moordenaar van Harriët Vanger, een jonge vrouw die veertig jaar eerder verdween, de bijna-erfgename van een groot industrieel concern.

Even denken wat het beste aspect is van Mannen die vrouwen haten. De perfect afgewerkte personages? De actuele thema's? Larsson keert zich tegen de financiële pers, die zich nooit echt vragen lijkt te stellen. Of vrouwenmishandeling, een niet te onderschatten probleem als je de cijfers aan het begin van elk deel mag geloven. Misschien is het toch dat quasi-afgezonderde eiland voor de Zweedse kust dat voor de nodige suspens zorgt? Het is allicht de juiste mix die het 'm doet. Mooi!

Links: Larssons homesite - wikipedia - dossier van Ine Jacet - recensies van Ine Jacet en Gerd Boeren

Mannen die vrouwen haten van Stieg Larsson - oorspronkelijke titel Män som hatar kvinnor - verscheen bij Signature in 2006, vertaald uit het Zweeds door Tineke Jorissen-Wedzinga.
560 pagina's, isbn 9056721763

Geen opmerkingen: